Grecia vrea să strângă anul viitor trei miliarde de euro din privatizări

Guvernul grec de stânga va semna săptămâna viitoare prima sa privatizare importantă, o tranzacţie de 1,2 miliarde de euro, cu operatorul aeroportuar german Fraport, pentru gestionare a 14 aeroporturi regionale, a declarat marţi preşedintele Agenţiei de Privatizare din Grecia (HRADF), Stergios Pitsiorlas, citat de Reuters.
Economica.net - mar, 08 dec. 2015, 15:48
Grecia vrea să strângă anul viitor trei miliarde de euro din privatizări

Această vânzare, care este în stadiul de negociere după ce partidul de stângă Syriza a câştigat alegerile generale din luna ianuarie şi a îngheţat procedurile de vânzare a activelor statului, va fi prima tranzacţie finalizată sub mandatul premierului Alexis Tsipras.

‘Vom semna un acord cu Fraport în următoarele 10 zile’, a spus Stergios Pitsiorlas. Acesta a adăugat că anul viitor Grecia speră să strângă trei miliarde de euro din privatizări, o sumă dublă comparativ cu cifra inclusă în proiectul de buget (1,9 miliarde de euro), dar mai mică decât ţinta de 3,7 miliarde de euro inclusă în programul de asistenţă convenit de Grecia cu UE şi FMI.

Potrivit termenilor celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară (în valoare de 85 de miliarde de euro) convenit în luna iulie, Agenţia pentru privatizare din Grecia trebuie să fie înlocuită de un nou fond de privatizare care să genereze venituri de 50 de miliarde de euro pe întreaga durată a acordului de asistenţă. Autorităţile de la Atena ar urma să utilizeze o parte din sumele rezultate din privatizări pentru a reduce datoria publică şi a stimula investiţiile. Însă Grecia trebuie să finalizeze luna aceasta structura şi guvernanţa noului fond. Stergios Pitsiorlas a spus că autorităţile de la Atena discută acest subiect cu creditorii internaţionali şi că se aşteaptă ca noul fond să fie înfiinţat până în luna aprilie 2016.

Vânzarea celor 14 aeroporturi regionale către consorţiul german Fraport-Slentel pentru suma de 1,23 miliarde de euro, care a fost aprobată deja de precedentul Guvern grec, a fost îngheţată însă după victoria lui Alexis Tsipras la alegerile din luna ianuarie. Iniţial, Guvernul lui Tsipras dorea să modifice unele condiţii din acordul de privatizare însă în contractul publicat în mod oficial nu a fost introdusă niciun fel de modificare faţă de contractul iniţial. Cele 14 aeroporturi regionale sunt cele din Thessaloniki, Kerkyra, Chania, Kefalonia, Zakynthos, Aktio, Kavala, Rhodes, Kos, Samos, Mytilene, Myconos, Santorini şi Skiathos.

Tot în conformitate cu memorandumul semnat în luna iulie de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali, Grecia va trebui să privatizeze rapid porturile, aeroporturile regionale şi operatorul reţelei energetice. Pitsiorlas a estimat marţi că nouă privatizări cheie vor fi finalizate în prima jumătate a anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în Austria
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în ...
OMV Petrom arată în raportul preliminar pentru 2022 că nu se califică la plata taxei de solidaritate impusă de Guvernul României, așa cum informase inițial investitorii, luna trecută....
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Ministerul de Externe nord-coreean a avertizat joi că Phenianul va răspunde la orice acţiune militară a SUA în regiune ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere ...
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar "victoria" ...