Grecia nu va accepta extinderea cu 5 luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori – surse

Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori, deoarece, astfel, s-ar adânci recesiunea şi, în cele din urmă, s-ar ajunge la o nouă rundă de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 20:36
Grecia nu va accepta extinderea cu 5 luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori - surse

„Propunerile reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, ce vizează adoptarea de către Parlament a unor măsuri care vor adânci recesiunea, ca o condiţie pentru a obţine finanţare încă cinci luni, sunt considerate inadecvate. Guvernul nu are nici mandat popular şi nici dreptul moral de a semna pentru un nou pachet de asistenţă financiară”, susţine oficialul. 

Acesta a adăugat că propunerea înaintată de Grecia, prin care Fondul european de salvare să preia datoria pe care Atena o are faţă de BCE, nu a fost aprobată. 

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că Grecia va obţine o prelungire cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, urmând să primească o tranşă parţială de 15,3 miliarde de euro pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în această vară, dacă Parlamentul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii şi majorarea taxelor.

Dacă nu ajunge la un acord cu creditorii, Grecia nu va reuşi să achite tranşa de 1,5 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

Banii pentru Grecia vor veni din mai multe surse: 7,2 miliarde de euro ca parte a actualului pachet de asistenţă financiară (în valoare de 240 miliarde de euro), care va fi extins până în noiembrie, 1,8 miliarde de euro de la BCE, alte sume de la Fondul european de salvare. Însă, acordarea banilor este condiţionată de aprobarea de către Parlament a modificărilor aduse sistemului de pensii şi majorării taxelor.

Programul de asistenţă financiară convenit de Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI a fost suspendat la începutul verii şi condiţionat de un acord cu creditorii pe marginea unor serii de reforme.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...