1EUR = 4.8732 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Grecii încep să mănânce din ultimele rezerve ale instituţiilor publice

Parlamentul grec a votat vineri seară un decret controversat ce face obligatoriu transferul rezervelor de fonduri ale organismelor publice şi autorităţilor locale către Banca centrală a ţării pentru a face faţă dificultăţilor financiare ale statului, informează AFP, citată de Agerpres.

25 apr, 2015 | ECONOMICA.net

Actul a fost adoptat doar de majoritatea guvernamentală de deputaţi ai coaliţiei de stânga SYRIZA şi micului partid naţionalist Anel, cu 156 de voturi contra 104.

În timpul unei şedinţe furtunoase, partidele de opoziţie, în special de dreapta şi socialist, au calificat decretul drept "anticonstituţional" şi au acuzat guvernul că tărăgănează negocierile cu creditorii, UE şi FMI, cu riscul de a aduce vistieria statului "în impas".

Măsura adoptată este destinată să acopere "nevoile de urgenţă ale statului, care se ridică la trei miliarde de euro pentru următoarele 15 zile", stipulează decretul.

Acest transfer obligatoriu al rezervelor de fonduri de la circa 1.400 de organisme publice (spitale, universităţi etc) şi autorităţi locale ar trebui să ajungă la 1,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor guvernului, dar cotidianul liberal Kathimerini a declarat vineri că ar fi vorba doar de 400 milioane de euro.

Anunţul acestei măsuri la începutul săptămânii a provocat furia opoziţiei şi reprezentanţilor organismelor vizate, în special autorităţile locale, care au acuzat guvernul că intervine în gestionarea fondurilor lor, în timp ce Constituţia le garantează independenţa.

Georgios Patoulis, preşedintele Uniunii primarilor din Grecia şi primar în Maroussi, o suburbie din nordul Atenei, a cerut guvernului "să clarifice cât timp va dura acest transfer şi ce mecanism va asigura finanţarea administraţiilor publice".

"Plasarea acestor bani este absolut sigură şi nu există niciun motiv ca primarii, consilierii regionali şi universităţile să nu facă astfel de transferuri către Banca Greciei", a răspuns ministrul adjunct de finanţe Dimitris Mardas.

Sindicatul medicilor din Atena a denunţat de asemenea această decizie "care vine într-un moment când fondurile spitalelor sunt pe terminate".

Atena se confruntă cu probleme de lichidităţi din cauza stagnării negocierilor cu creditorii ei, UE şi FMI, şi întârzierii plăţii ultimei tranşe de împrumut de 7,2 miliarde de euro.

Niciun acord nu a fost obţinut vineri la Riga la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup), după două lungi luni de negocieri, aminteşte AFP.

Sursa: AGERPRES

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO