Grecii recrutează turiști care să lupte cu evaziunea fiscală

Guvernul de la Atena intenţionează să angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenţi şi turişti, pentru a reduce evaziunea fiscală, se arată într-o scrisoare trimisă la Bruxelles de Grecia şi al cărei conţinut a fost făcut public de presa internaţională, scrie Mediafax.
Economica.net - Dum, 08 mart. 2015, 12:49
Grecii recrutează turiști care să lupte cu evaziunea fiscală

Documentul, care include o listă de şapte măsuri principale pe care Grecia intenţionează să le aplice pentru a se conforma cu cerinţele creditorilor privind relansarea economică şi reformarea sistemului fiscal, arată că inspectorii amatori vor lucra „sub acoperire” şi vor fi angajaţi ocazional şi strict pe termen scurt, de cel mult două luni, fără ca apoi să mai poată fi reangajaţi în acelaşi scop.

Inspectorii de circumstanţă vor fi dotaţi cu echipamente de înregistrare video-audio pentru a depista comercianţii care încalcă legislaţia în domeniul taxelor, înregistrările făcute de aceştia fiind ulterior folosite de către agenţii Fiscului pentru a aplica sancţiuni. „Doar vestea că mii de «privitori ocazionali» sunt prezenţi peste tot va fi de ajuns să modifice rapid atitudinea oamenilor, transmiţând un sentiment de justiţie în rândul societăţii şi generând o nouă cultură de conformism în privinţa plăţii taxelor”, se arată în scrisoarea semnată de ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis. Potrivit lui Varoufakis, „cultura evitării taxelor este adânc implementată în rândul societăţii elene”, iar autorităţile fiscale sunt depăşite numeric de multiplele cazuri de evaziune fiscală.

Guvernul de la Atena nu a confirmat şi nici nu a negat conţinutul scrisorii. Pe lângă obiecţiile de natură juridică care ar rezulta în urma introducerii noii măsuri, în contextul în care Grecia are legi stricte legate de acceptarea în instanţă a dovezilor obţinute pe baza înregistrărilor, experimentul propus de Varoufakis se va confrunta şi cu o puternică opoziţie a populaţiei în privinţa „turnătorilor”.

„Dacă autorităţile se aşteapă să combată evaziunea fiscală în acest fel, atunci înseamnă că guvernul nu este doar periculos, având în vedere că nu pricepe ramnificaţiile legale ale măsurii şi nici eficacitatea acesteia, dar este şi ridicol şi expune întreaga ţară dispreţului”, a declarat un purtător de cuvânt al partidului Noua Democraţie, formaţiune care a trecut în Opoziţie în ianuarie, după acensiunea la putere a partidului de stânga Syriza.
În afara intenţiei de a angaja inspectori amatori pentru a combate evaziunea fiscală, autorităţile elene propun o serie de măsuri inovatoare pentru a reduce birocraţia şi pentru a digitaliza datele prelucrate de instituţiile de stat, precum şi pentru a majora veniturile oţinute din taxele pe jocurile de noroc.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...