Grecii se tem că rămân fără bani peste două săptămâni

Premierul elen, Alexis Tsipras, şi-a exprimat temerea că Grecia vă rămâne fără bani la sfârşitul lunii, afirmă jurnalul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia sa de duminică, citat de AFP. 
Economica.net - Dum, 15 mart. 2015, 07:29
Grecii se tem că rămân fără bani peste două săptămâni

Prin urmare, grecii trebuie să fie pregătiţi că indemnizaţiile şi pensiile funcţionarilor nu vor fi achitate integral la sfârşitul lunii martie, adaugă cotidianul liberal. 

Liderul Stângii Radicale din Grecia, aflat la putere de aproape două luni, i-a făcut cunoscute temerile sale preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, în cursul întrevederii avute vineri la Bruxelles, precizează FAZ. 

„Tsipras are nevoie urgent de bani”, a declarat Martin Schulz pentru jurnal. „Pentru aceasta, trebuie să convingă Eurogrupul (reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro) şi BCE (Banca Centrală Europeană) de voinţa sa de a întreprinde reforme, iar asta chiar de săptămâna viitoare”, a adăugat social-democratul german. 

Alexis Tsipras cere ca BCE să majoreze plafonul obligaţiunilor pe termen scurt pe care le poate contracta Grecia „de la două la trei miliarde de euro”, conform sursei amintite. 

Martin Schulz şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-au îndemnat vineri pe şeful guvernului elen să trimită săptămâna viitoare o scrisoare Eurogrupului în care Atena să îşi ia angajamentul pentru un program de privatizări şi asigurarea mai bună a strângerii impozitelor. 

Premierul grec şi-a luat unele angajamente în acest sens, însă fără prea multe detalii, scrie jurnalul german, în contextul în care negocierile dintre Atena şi creditori, în fruntea cărora se află Uniunea Europeană, întârzie şi sunt tot mai dificile. 

Grecia, supusă presiunilor, trebuie să facă faţă în martie unor importante scadenţe financiare, în special faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), unul dintre principalii săi creditori. 

Atena a rambursat vineri o nouă tranşă de împrumut în valoare de 336 de milioane de euro, însă trebuie să achite până la sfârşitul lunii încă 896 de milioane de euro acestei instituţii financiare, în cadrul rambursării celor 240 de miliarde de euro acordate împrumut ţării cu începere din 2010. 

Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar achitarea unei tranşe de împrumut în valoare de peste şapte miliarde de euro din partea creditorilor săi depinde de punerea în aplicare de reforme de către guvernul stângii radicale.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...