Greenpeace: România trebuie să ceară oprirea negocierilor TTIP la Consiliul UE

Greenpeace România solicită ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, să susţină oprirea negocierilor actuale pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dintre UE şi SUA, publicarea întregii documentaţii aferente şi stabilirea unui proces transparent de consultare publică la nivelul fiecărui stat membru, potrivit unui comunicat al organizaţiei, remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 08:53
Greenpeace: România trebuie să ceară oprirea negocierilor TTIP la Consiliul UE

Consiliul UE pentru Afaceri Externe se reuneşte în data de 13 mai 2016, pentru a discuta, printre altele, TTIP şi acordul economic comercial cuprinzător UE – Canada (CETA).

Greenpeace trage puternice semnale de alarmă în privinţa celor două acorduri comerciale discutate şi solicită ministrului să ceară oprirea negocierilor în aceste procese.

La începutul săptămânii în curs, Greenpeace Olanda a oferit publicului larg posibilitatea consultării unui număr de 13 capitole din textul negocierilor pentru TTIP. Până atunci, aceste informaţii au fost ţinute secrete, spun reprezentanţii Greenpeace.

Conform documentelor, deşi negocierile se desfăşoară cu uşile închise pentru parlamentele naţionale şi cel european, cât şi pentru societatea civilă, de fapt au avut loc mai multe consultări cu lobby-ul companiilor interesate de semnarea TTIP, amprenta acestora regăsindu-se în capitolele publicate. Acest aspect pune sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces de negociere, apreciază Greenpeace.

În multe cazuri documentele arată cum implicarea industriei a avut un rol determinant în decizii importante, punctând existenţa unor discuţii repetate despre necesitatea consultării industriei şi instanţe în care au fost preluate îndrumările din partea acesteia.

Din punct de vedere al protecţiei mediului, textele dezvăluie mai multe motive de îngrijorare. De exemplu, în toate cele 248 de pagini nu există nicio referire la prevenirea sau diminuarea impactului comerţului asupra climei, regula Excepţiilor Generale din acordul GATT lipseşte de asemenea, iar principiul precauţiei instaurat prin Tratatul UE nu este menţionat în nicio instanţă.

‘Date fiind importanţa şi magnitudinea implicaţiilor acestui subiect, considerăm că negocierile nu mai pot continua în forma actuală, în secret, ci este necesară transparentizarea întregului proces. Pentru a putea afla în cunoştinţă de cauză dacă acest acord este benefic economiei şi cetăţenilor României şi ai UE, publicarea în întregime a capitolelor negociate consolidate este absolut necesară, precum şi stabilirea unui proces transparent de consultare publică la nivelul fiecărui stat membru’, spune Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Conform acestuia, impactul CETA asupra economiei naţionale şi asupra dezvoltării durabile rămân necunoscute.

‘Acordul economic comercial cu Canada nu pune România pe picior de egalitate, Canada (ca şi SUA, de altfel) refuzând ridicarea vizelor pentru cetăţenii români. Acest lucru a fost subliniat deja de Ministerul Afacerilor Externe din România, dar problema nu a fost soluţionată. Susţinem că semnarea acordului CETA de către România nu poate să aibă loc înainte de rezolvarea problemelor legate de regimul vizelor între cele două ţări, întrucât comerţul liber nu poate fi mai presus de libera circulaţie a cetăţenilor români’, adaugă Ionuţ Cepraga.

Te-ar mai putea interesa și
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Un ordin nou al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021, stabilește noi obligații pentru firmele de distribuție de energie electrică în cazuul în care au loc......
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada 2021-2027 – Moody’s
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada ...
Absorbţia completă a fondurilor UE ar duce la o creştere a PIB numai din aceste fonduri pentru ţările implicate, la ...
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Grupul italian Enel Spa vrea să-şi extindă afacerea de distribuţie a energiei în afara Europei şi Americii Latine şi ...
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti, a anunţat ministrul ...