Greva controlorilor de trafic aerian ar putea afecta 13 curse în cele două ore de protest

Controlorii de trafic aerian au intrat vineri, la ora 11:00, în grevă de avertisment, iar în cele două ore de proteste circa 13 curse aeriene nu vor putea să decoleze sau să aterizeze, potrivit datelor publicate pe site-ul CNAB.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 09:15
Greva controlorilor de trafic aerian ar putea afecta 13 curse în cele două ore de protest

Angajaţii ROMATSA vor asigura în acest interval de timp doar o treime din zboruri.

Greva controlorilor de trafic aerian nu va afecta zborurile umanitare, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, de poliţie zborurile monarhilor, şefilor de stat, premierilor şi miniştrilor.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a transmis public scuze pentru disconfortul creat vineri în urma grevei de avertisment declanşată de către angajaţii ROMATSA.

Aceştia au precizat că greva declanşată reprezintă urmarea unei lungi ‘bătălii’ pentru păstrarea prestigiului instituţiei ROMATSA, ‘pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei’.

Sindicaliştii susţin că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă.

‘Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul?’, se arată în comunicat ATSR.

De asemenea, sindicaliştii avertizează că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care angajaţii ROMATSA le depun pentru ‘a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc’.

‘De aceea, rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri… Nu vrem să mai pozăm în vinovaţi din cauza incompetenţei, indolenţei şi a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificaţi pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituţii ale statului’, precizează sindicaliştii în comunicatul citat.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a declanşat greva de avertisment, din cauza lipsei contractului colectiv de muncă, care a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar şi pentru că nu s-a ajuns la nicio înţelegere cu autorităţile în privinţa revendicărilor salariaţilor.

‘Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părţile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, şi RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înţelegere cu privire la revendicările formulate de salariaţi, sindicatul reprezentativ a obţinut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunităţile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 – 13:00’, se arată într-un document al ATSR.

În timpul grevei se va asigura mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA, iar organizatorii acesteia, respectiv comisia de negociere a sindicatului ATSR, au disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul în vederea soluţionării revendicărilor.

Controlorii de trafic avertizează că în cazul în care greva de avertisment nu are ca efect soluţionarea revendicărilor şi încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă vor declanşa greva generală.

Ultima grevă de avertisment declanşată de controlorii de trafic aerian a avut loc în iulie 2015 şi a afectat 22 de aterizări şi 18 decolări, adică 40 de mişcări de aeronave programate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, conform planurilor de zbor.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Mortalitatea generată de COVID-19, de 8-10 ori mai mică decât în octombrie 2021
Rafila: Mortalitatea generată de COVID-19, de 8-10 ori mai mică decât în octombrie 2021
Mortalitatea generată de COVID-19 este în prezent de 8 - 10 ori mai mică decât în luna octombrie a anului trecut când ...
Ministrul Muncii anunţă crearea unui comitet interministerial care va analiza implementarea Legii salarizării
Ministrul Muncii anunţă crearea unui comitet interministerial care va analiza implementarea Legii salarizării
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, miercuri, că va fi creat la nivelul Guvernului un comitet interministerial ...
Republica Moldova ar putea decreta stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor
Republica Moldova ar putea decreta stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor
Guvernul de la Chişinău doreşte decretarea stării de urgenţă în sectorul energetic din Republica Moldova, după ce ...