Grevă de avertisment în spitalele din întreaga ţară. Oamenii reclamă scăderea considerabilă a veniturilor, odată cu plafonarea sporurilor

Mii de sindicalişti din Sănătate protestează, luni, în spitalele din întreaga ţară întrerupând lucrul, nemulţumiţi de scăderea veniturilor, odată cu plafonarea sporurilor. Oamenii au ieşit în curtea unităţilor, iar protestul este prgramat până la ora 11.00.
Economica.net - lun, 07 mai 2018, 07:30
Grevă de avertisment în spitalele din întreaga ţară. Oamenii reclamă scăderea considerabilă a veniturilor, odată cu plafonarea sporurilor

La Arad, în toate spitalele publice este grevă de avertisment, participanţii manifestându-se zgomotos, cu vuvuzele, fluiere şi scandări precum „Hoţii, hoţii!”, „Mincinoşii, mincinoşii!” sau „Jos Olguţa Vasilescu!”.

Din cei aproximativ 2.000 de membri de sindicat Sanitas, peste 1.000 sunt în greva de avertisment.

Liderul Sanitas Arad, Otinel Şandru, a declarat că la nivelul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Arad, o treime din angajaţi pierd din venituri după recalculare sporurilor, adica peste 700 din 2.000 de salariaţi.

Printre cei care au ieşit alături de asistenţi, infirmieri, brancardieri sau farmacişti şi biologi, se numara mai mulţi medici, care au vrut să îşi arate susţinerea faţă de revendicări, o majorare unitară a salariilor din sistem.

La Sibiu, mai mulţi angajaţi ai unităţilor sanitate cu paturi au încetat lucrul la ora 9.00 şi sunt, fie în curtea unităţilor, fie în sălile sindicatului unde stau de vorbă cu liderii Sanitas.

La Spitalul Judeţean Sibiu, cea mai mare unitatea din judeţ care are aproape 1.200 de paturi, aproximativ o sută de salariaţi au ieşit în curtea spitalului, ulterior intrând într-una dintre sălile de şedinţă ale unităţii.

Oamenii şi-au prezentat nemulţumirile legate de pierderile salariale, odată cu plafonarea sporurilor, dar şi faţă de faptul că medicii nu-i susţin în demersul lor.

Greva de avertisment se derulează şi la Spitalul de Psihiatrie din oraş, dar şi la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Şi la Spitalul Municipal din Mediaş, al doilea municipi al judeţului Sibiu, angajaţii sunt în grevă, câteva zeci de persoane întrerupând lucrul.
Şi sindicaliştii din Timişoara protestează, oamenii ieşind în curtea spitalelor. La Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, sindicaliştii poartă pancarte cu mesaje ca „Vrem salarii decente”, „Creşteri salariale pentru toţi” sau „Grevă generală”.

Şi la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, judeţul Timiş, salariaţii au întrerupt lucrurl, exprimându-şi susţinerea pentru colegii din întreaga ţară.
Zeci de angajaţi ai spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au declanşat luni dimineaţă o grevă de avertisment de două ore, fiind nemulţumiţi de inechităţile din legea salarizării solicitând recalcularea salariilor care au scăzut de la 1 ianuarie astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut.

Oamenii s-au strâns luni în jurul orei 9.00 în incinta unităţii medicale pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că angajaţii din sistemul sanitar solicită Guvernului îndreptarea inechităţilor din legea salarizării. De asemenea oamenii mai solicită ca majorarea de salarii să se facă pentru tot personalul din sănătate, şi să se calculeze salariile care au scăzut de la 1 ianuarie astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut.

Reprezentanţii Sanitas spun că în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate vor declanşa greva generală în sistemul sanitar.
Activitatea Spitalului Judeţean nu a avut de suferit în urma acestei greve de avertisment.

La Craiova au participat la protest aproximativ 450 de sindicalişti din Spitalul Judeţean.

La Ploieşti, aproximativ o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, au ieşit să protesteze în curtea spitalului faţă de scăderile salariale. Protestatarii, membri de sindicat, spun că sunt în timpul lor liber.

În Capitală, sute de sindicalişti au întrerupt lucrul. La Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia sindicaliştii au cerut guvernanţilor să nu fie dezbinaţi, iar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sindicaliştii u întrerupt lucrul şi au ieşit în curtea unităţii.

La ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Sanitas sunt la negocieri la Ministerul Sănătăţii, o rundă de discuţii fiind programată pentru ziua de luni şi la Ministerul Muncii.

Angajaţii din domeniul sanitar participă luni la o grevă de avertisment de două ore, între 9:00 şi 11:00, în 11 mai fiind anunţată declanşarea grevei generale, dat fiind că sindicaliştii au strâns semnăturile necesare. Ei protestează astfel faţă de reducerea considerabilă a veniturilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...