Greva de la Lufthansa se extinde. Peste 200.000 de pasageri afectaţi

Un număr de 208.000 de pasageri sunt afectaţi de greva declanşată, în urmă cu trei zile, de sindicatul personalului navigant (UFO) de la Lufthansa, în urma căreia au fost anulate aproximativ 1.740 de zboruri, transmit BBC şi DPA.
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 07:21
Greva de la Lufthansa se extinde. Peste 200.000 de pasageri afectaţi

Greva de luni va avea loc în intervalul 3,30 GMT – 22,00 GMT la aeroporturile din Frankfurt şi Dusseldorf şi până la ora 23,00 GMT la Munchen. Lufthansa va anula luni aproximativ 929 de zboruri pe distanţe scurte şi lungi, pe aeroporturile din Frankfurt, Munchen şi Dusseldorf, fiind afectaţi 113.000 de pasageri, scrie Agerpres.

Luni, două treimi din zborurile companiei germane nu vor fi afectate de grevă deoarece angajaţii subsidiarelor Lufthansa – operatorii aerieni Swiss, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings, Brussels Airlines, Air Dolomiti şi Cityline – nu participă la mişcarea de protest.

Conducerea Lufthansa se va întâlni luni pentru a discuta consecinţele grevei.

Vineri, 6 noiembrie, UFO a declanşat o mişcare de protest, care ar putea deveni cea mai îndelungată din istoria companiei. Aproximativ 1.600 de pasageri şi-au petrecut noaptea în Frankfurt, cel mai mare hub al Lufthansa, deoarece zborurile lor au fost anulate în urma grevei. Duminică cursele aeriene s-au desfăşurat normal. Dacă negocierile dintre sindicat şi conducerea companiei eşuează, greva ar urma să se încheie abia în 13 noiembrie.

Analistul Jochen Rothenbacher de la Equinet estimează costul celei mai recente greve la 20 milioane de euro (21 milioane de dolari) pe zi, în funcţie de numărul zborurilor anulate. Costurile totale în urma săptămânii de grevă anunţate de sindicat se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro.

Anterior, sindicatul UFO, care reprezintă aproximativ 19.000 de salariaţi de la Lufthansa, a dat termen limită managementului companiei ca până la 1 noiembrie să îşi îmbunătăţească oferta cu privire la salarii, pensii şi condiţii de muncă.

Lufthansa a oferit personalului navigant posibilitatea de a continua să se pensioneze la vârsta de 55 de ani, dar cu condiţia modificării sistemului de pensii, astfel încât majorările anuale să nu fie garantate, ci să fie în funcţie de evoluţiile pieţei. Aceasta înseamnă că, în situaţia scăderii pieţelor, contribuţiile la fondurile de pensii ale personalului navigant se reduc.

Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, a fost puternic afectată şi de cele 13 greve declanşate în ultimele 18 luni de sindicatul german al piloţilor, Cockpit, tot din cauza disputelor privind salariile, beneficiile şi reducerile de costuri.

Grevele repetate au costat Lufthansa peste 300 milioane de euro (335,5 milioane de dolari).

Conducerea Lufthansa vrea să înfiinţeze o nouă divizie low-cost, numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania şi, de asemenea, va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operaţiunilor grupului.

Cockpit se opune intenţiei conducerii Lufthansa de a elimina sistemul de pensionare anticipată, care le permite piloţilor să iasă la pensie la 55 de ani. Astfel, piloţii de la Lufthansa vor să menţină posibilitatea de a se pensiona anticipat la 55 de ani, cu 60% din salariu, înainte de a ajunge la vârsta oficială de pensionare de 65 de ani. Sindicatul a fost de acord cu majorarea vârstei medii de pensionare a piloţilor la 60 de ani.

Lufthansa se confruntă cu dificultăţi, în urma concurenţei venite de la companiile low-cost, precum easyJet şi Ryanair, şi a companiei Etihad, din Orientul Mijlociu, care a preluat o participaţie în grupul german Air Berlin.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...