Grevă generală în Tunisia, după asasinarea unui deputat de opoziţie

Principalul sindicat tunisian (UGTT) a făcut apel la o grevă generală, vineri, după asasinarea deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis, relatează AFP.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 05:38
Grevă generală în Tunisia, după asasinarea unui deputat de opoziţie

UGTT a anunţat într-un comunicat o grevă generală vineri după această „crimă odioasă” şi ca răspuns, compania Tunisair şi filiala sa Tunisair Express au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri.

După asasinarea lui Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis, sute de persoane au manifestat în centrul capitalei şi în provincie, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei.

Vestea a zguduit tunisienii în acestă zi liberă ce marca 56 de ani de la înfiinţarea Republicii şi sute de persoane au invadat centrul capitalei pentru a denunţa asasinatul, acuzând şi ele partidul Ennahda, care a dezminţit orice implicaţie.

Acest asasinat intervine la aproape şase luni după ce al lui Chokri Belaid, o altă figură a stângii tunisiene. Familia sa a imputat această crimă unui grup islamist radical.

În străinătate, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut „o anchetă rapidă şi transparentă”. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat „cu cea mai mare fermitate” asasinatul şi a cerut Tunisiei un „răspuns cetăţenesc şi paşnic” la această crimă.

„Brahmi a fost împuşcat mortal la ieşirea din domiciliul său”, a anunţat laconic Ministerul de Interne într-un comunicat, fără să precizeze circumstanţele.

Potrivit televiziunii naţionale Watanya şi agenţiei oficiale TAP, Mohamed Brahmi, coordonatorul general al Mişcării Populare şi membru al Adunării Naţionale Constituante (ANC), a fost împuşcat mortal în faţa domiciliului său din regiunea Ariana, la nord de Tunis.

„Cadavrul său a fost ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi”, a declarat la radio Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Mişcării Populare.

Potrivit televiziunii, el a fost ucis cu 11 gloanţe trase de la mică distanţă de persoane necunoscute.

Mohamed Brahmi, în vârstă de 58 de ani, la fost ales deputat la Sidi Bouzid, leagănul revoluţiei care a îndepărtat de la putere regimul lui Ben Ali în 2011.

Acest bărbat foarte critic faţă de islamişti a demisionat la 7 iulie din funcţia de secretar general al Mişcării Populare, mişcare pe care a fondat-o, declarând că formaţiunea sa a fost infiltrată de islamişti.

Familia sa a imputat asasinatul partidului aflat la putere. „Acuz Ennahda”, a declarat cu ochii în lacrimi Chhiba Brahmi, sora defunctului, fără să avanseze probe.

Într-o declaraţie pentru AFP, liderul Ennahda Rached Ghannouchi a respins aceste acuzaţii afirmând că cei care au comandat asasinatul vor să conducă ţara spre un „război civil” şi să „perturbe tranziţia democratică”.

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele tunisian Moncef Marzouki a vorbit despre o a „doua catastrofă naţională” după moartea lui Belaid.

„Responsabilii de această dramă vor să arate că Tunisia (…) poate bascula şi ea (către violenţă), ei vor să demonstreze că Primăvara Arabă a eşuat”, a declarat el, referindu-se la Egipt, unde au loc violenţe de la înlăturarea de către armată, la 3 iulie, a preşedintelui islamist.

Şeful Guvernului Ali Larayedh a făcut apel la calm, subliniind că acest asasinat „nu trebuie exploatat pentru a genera dezordine şi a incita tunisienii să se omoare între ei”.

„Tunisia este liberă, afară Fraţii”, au scandat manifestanţii în capitală, referindu-se la relaţiile strânse dintre Ennahda şi conferia Fraţii Musulmani din Egipt.

„Ghannouchi asasin”, „Ennahda trebuie să cadă astăzi”, „Adunarea constituantă trebuie să fie dizolvată”, au strigat ei pe bulevardul Habib Bourguiba, în centrul oraşului, imediat după anunţarea asasinatului.

După o acalmie la ora de întrerupere a postului de Ramadan, manifestaţiile s-au reluat în cursul serii, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor în momentul în care aceştia au vrut să instaleze un cort pentru o ocupaţie „până la căderea puterii islamsite”.

La Sidi Bouzid, manifestanţii au invadat sediul guvernoratului şi au incendiat birourile, potrivit unui jurnalist al AFP. Şi acolo, poliţia a dispersat manifestanţii cu gaze lacrimogene.

În aceeaşi regiune, la Menzel Bouzaiane, manifestanţii au jefuit sediile unui partid islamist scandând „Jos obscurantiştii, Ennahda şi salafiştii”, cu referire la grupurile islamiste radicale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...
Italia va cheltui 2,8 miliarde de euro anul viitor pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie electrică
Italia va cheltui 2,8 miliarde de euro anul viitor pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie ...
Ministerul Finanţelor din Italia intenţionează să cheltuie aproximativ 2,8 miliarde de euro din bugetul pe 2022 pentru ...