Grevă la CFR: 900 de trenuri de călători şi de marfă nu au circulat între 7.00 şi 9.00

Niciun tren de călători nu circulă miercuri, între orele 7,00 şi 9,00, în urma întreruperii activităţii în mod voluntar de către angajaţii CFR - Mişcare Comercial, aceştia fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă.  900 de trenuri de călători şi de marfă nu au circulat din cauza protestului spontan al angajaţilor.
Economica.net - mie, 23 apr. 2014, 03:56
Grevă la CFR: 900 de trenuri de călători şi de marfă nu au circulat între 7.00 şi 9.00

Aproximativ 600 de trenuri de călători şi 300 de trenuri de marfă nu au circulat miercuri, între orele 7,00 şi 9,00, la nivelul ţării, după ce angajaţii CFR – Mişcare Comercial şi-au întrerupt în mod voluntar activitatea, fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă.

‘În urma întreruperii de activitate a angajaţilor de la Mişcare Comercial, aproximativ 600 de trenuri de călători şi 300 de trenuri de marfă nu circulă miercuri, între orele 7,00 şi 9,00, la nivelul ţării. Oamenii sunt nemulţumiţi în principal de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă. Cei care au întrerupt activitatea sunt operatorii şi impegaţii. La această oră (8, 35 n.r.) nu circulă niciun tren la nivelul ţării, iar acţiunea se va încheia la ora 9,00’, a declarat miercuri dimineaţă, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.

Acest a precizat, totodată, că miercuri, la ora 10,00, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii CFR Infrastructură şi CFR Călători, urmând ca la ora 17,00 să participe la o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă angajaţii din domeniu.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.

Potrivit lui Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, o alta nemulţumire a CFR-iştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.

‘Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor’, preciza Iulian Măntescu.

El menţiona, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

‘Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale CFR-iştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a CFR-iştilor să primească salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp’, a mai spus Iulian Măntescu.

‘Miercuri, între orele 7,00-9,00, va exista o întrerupere de activitate a angajaţilor de la Mişcare Comercial, determinată de nemulţumirile din ultimii ani, privind nivelul salarizării şi condiţiile de muncă. Cei care vor întrerupe activitatea sunt operatorii şi impegaţii’, a declarat marţi seara, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...