Grevă la IAR Ghimbav

Aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai IAR Ghimbav, au protestat joi dimineaţă, în curtea societăţii, faţă de pierderea unor drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă ca urmare a aplicării dispoziţiilor "Ordonanţei trenuleţ".
AGERPRES - joi, 13 mart. 2025, 10:13
Grevă la IAR Ghimbav

Greva, organizată de Federaţia sindicală IndustriAll BNS, a fost programată timp de două ore, între 7:00 şi 9:00, scrie Agerpres.

Potrivit sindicaliştilor, modificarea unilaterală a unor drepturi câştigate prin CCM „este neconstituţională”, fapt stipulat de Curtea Constituţională printr-o decizie din 2010.

„Motivul grevei este impactul articolului XLI din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 156/2024 (…) (care – n.r.) afectează la modul cel mai direct aplicarea contractului colectiv de muncă valabil încheiat şi înregistrat anterior emiterii ordonanţei de urgenţă precizate. Totodată, afectează la modul cel mai direct negocierea contractului colectiv de muncă. În mod concret, OUG nr. 156/2024 impune ca bonificaţia acordată prin Contractul Colectiv de Muncă valabil în IAR SA cu ocazia încetării raportului de muncă în baza unei decizii de pensionare, de 8% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în IAR SA, să se acorde eşalonat, în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale. De asemenea, OUG 156/2024, impune părţilor care negociază CCM-ul în IAR SA ca valoarea bonificaţiei acordate cu ocazia încetării raportului de muncă în baza unei decizii de pensionare să fie de maximum un salariu de bază”, se arată într-un comunicat remis de IndustriAll BNS.

Conform sursei citate, drepturile stabilite prin CCM-uri, odată încheiate, constituie drepturi câştigate ale salariaţilor şi „nu pot fi modificate sau anulate decât cu respectarea prevederilor legale şi prin acordul părţilor”, fapt statuat de CCR prin decizia din 2010.

„OUG subminează rolul Sindicatului ICA (din IAR Ghimbav – n.r.). Dacă drepturile negociate colectiv pot fi anulate printr-o ordonanţă de urgenţă, Sindicatul ICA îşi pierde relevanţa în ochii membrilor, ceea ce conduce la scăderea gradului de sindicalizare în societate. De asemenea, viitoarele negocieri colective din IAR SA sunt golite de substanţă, deoarece părţile nu mai au certitudinea că acordurile lor vor fi respectate. În cazul IAR SA, unde Sindicatul ICA a negociat drepturi în CCM pentru salariaţi, ordonanţa anulează unul din drepturi, ceea ce subminează capacitatea Sindicatului ICA de a apăra interesele angajaţilor”, se arată în comunicatul citat, semnat de preşedintele Federaţiei IndustriAll BNS.

Un nou director general a fost numit, săptămâna trecută, la conducerea societăţii IAR Ghimbav, deţinută majoritar de statul român, în persoana fostului prefect PSD al Braşovului, Marian Rasaliu.

Deocamdată, acesta nu şi-a prezentat public planurile de management pentru societate.

IAR Ghimbav, societate din industria de apărare, a terminat anul 2024 cu un profit net estimat la 32,10 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus omologul său american Marco Rubio, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că toate părţile ar trebui să se abţină de la folosirea forţei......
Incertitudinea este mai mare decât în pandemie – vicepreședinte BCE
Incertitudinea este mai mare decât în pandemie – vicepreședinte BCE
Politicile preşedintelui SUA, Donald Trump, provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei ...
Pană de curent generalizată în Panama după o defecţiune la o centrală electrică privată
Pană de curent generalizată în Panama după o defecţiune la o centrală electrică privată
Panama s-a confruntat cu o pană de curent generalizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, cauzată de o anomalie ...
Datoria guvernamentală a crescut, în decembrie 2024, la 964,34 miliarde lei, respectiv 54,6% din PIB
Datoria guvernamentală a crescut, în decembrie 2024, la 964,34 miliarde lei, respectiv 54,6% din PIB
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în decembrie 2024, până la 964,345 miliarde lei, de ...