Grexit: Atena s-ar putea adresa justiţiei europene – Varoufakis

Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat că Grecia ar putea să se adreseze justiţiei pentru a evita să fie dată afară din zona euro dacă nu se va ajunge la niciun compromis, a informat luni un cotidian britanic, citat de AFP.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 06:29
Grexit: Atena s-ar putea adresa justiţiei europene - Varoufakis

‘Guvernul grec va utiliza toate drepturile juridice la dispoziţia noastră’, a declarat Yanis Varoufakis, potrivit Daily Telegraph.

‘Căutăm argumente şi vom examina eventualitatea unei intervenţii în faţa Curţii de justiţie a Uniunii Europene. Tratatele europene nu prevăd ieşirea din zona euro şi nu o acceptăm. Apartenenţa noastră (la zona euro) nu este negociabilă’, a adăugat el.

Până în prezent, nicio ţară nu s-a retras din zona euro. Eşecul negocierilor din Atena şi creditorii săi, sâmbătă seară, dă însă de înţeles că Grecia va intra în incapacitate de plată în această săptămână şi că, ulterior, va fi exclusă din zona euro, scrie Agerpres.

În cursul serii de luni, premierul Alexis Tsipras a încercat să tempereze discuţiile, prezentând referendumul de duminică ca o etapă, importantă desigur, a negocierilor. În acelaşi timp, el a confirmat implicit luni seară că Grecia nu va plăti marţi cele 1,5 miliarde de euro pe care le datorează Fondului Monetar Internaţional, din lipsă de fonduri, şi nu din rea-voinţă.

Guvernul de la Atena a impus un control strict al capitalurilor şi a ordonat ca bursa şi băncile să rămână închise timp de o săptămână.

Liderii europeni au afirmat că rămân deschişi în faţa încheierii unui acord care să evite ieşirea Greciei din zona euro, o situaţie nedorită ce ar putea lăsa urme adânci asupra eurozonei şi celor 28 de ţări membre ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...