Grexit-ul poate pune în pericol economia României – Capital Economics

Temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, dar retragerea dezordonata a Greciei din uniunea monetara poate pune în pericol statele rasaritene foste comuniste, înclusiv România, potrivit unei analize realizate de Capital Economics, citate de MEDIAFAX.
Economica.net - Dum, 28 iun. 2015, 11:23
Grexit-ul poate pune în pericol economia României - Capital Economics

„Pericolul tot mai mare de exit al Greciei din zona euro umbreste perspectivele pietelor de la frontiera europeana estica”, afirma în raport analistii John Ashbourne, Gareth Leather si Jason Tuvey, citati de CNBC.

Serbia si Bulgaria, care au granita cu Grecia, sunt considerate cele mai vulnerabile piete de frontiera, în cazul unui Grexit, în special daca evenimentul ar provoca stres financiar în zona euro.

România a fost mentionata la rândul ei ca unul dintre statele cele mai expuse la iesirea Greciei din uniunea monetara.

„Reactia pietelor financiare a fost deocamdata limitata, iar problemele Greciei implica un pericol scazut pentru restul lumii. Chiar si asa, temerile sunt în crestere”, au scris analistii Capital Economics.

Grecia a intrat în Uniunea Europeana în 1981, la scurt timp dupa Portugalia si Spania, fiind unul dintre membrii fondatori ai zonei euro.

Din punct de vedere geopolitic Grecia este considerata ca parte a Europei Occidentale, dar strict geografic tara face parte dintre statele balcanice, având granita cu Albania, Macedonia si Bulgaria, nu cu Germania sau Franta.

Capital Economics a avertizat la începutul lunii iunie ca Europa de Est este vulnerabila, daca problemele Greciei vor provoca stres financiar si în consecinta o crestere economica mai lenta în zona euro.

Exporturile tarilor est-europene în zona euro sunt echivalente cu 15% si pâna la 50% din PIB.

„Având în vedere amploarea schimburilor comerciale nu este surprinzator ca exporturile est-europene au urmat îndeaproape cresterea economica din zona euro”, se arata în raportul Emerging Europe watch al Capital Economics.

Mai mult, subsidiarele bancilor elene în Macedonia, România si Bulgaria arata legaturile financiare directe ale acestor tari cu Grecia, la fel ca restul zonei euro.

În Macedonia, de exemplu, bancile din Grecia detin o cota de piata de circa 20%.

„Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro sa declanseze încetinirea economica în Europa de Est este în crestere”, avertizeaza Capital Economics. Citeste mai mult pe MEDIAFAX

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...