Grindeanu: Am primit un document despre referendum din partea Administraţiei Prezidenţiale în care nu se foloseşte termenul de graţiere

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, marţi, că a primit din partea Administraţiei Prezidenţiale un document referitor la referendum, în care nu se foloseşte termenul de graţiere.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 11:00
Grindeanu: Am primit un document despre referendum din partea Administraţiei Prezidenţiale în care nu se foloseşte termenul de graţiere

‘Am primit şi eu (…) o hârtie din partea Administraţiei Prezidenţiale, dar ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, e că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum’, a declarat premierul Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

„Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, mai spune Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justiţiei, afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la România TV, că preşedintele Iohannis „îşi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” şi să meargă în ţară „ca să se victimizeze”, dar social-democraţii nu sunt interesaţi la acest moment de o posibilă suspendare a şefului statului.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a declarat Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.

Dragnea: Iohannis îşi cere suspendarea ca să meargă în ţară să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de aşa ceva

„Preşedintele Iohannis îşi cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în ţară ca să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze şi în Parlament să dăm legile pe care românii le aşteptă. Eu, cel puţin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România aşa ceva acum. De la alegeri încoace, preşedintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic câte o temă”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că Iohannis „a dat buzna” la şedinţa de Guvern, nefiind invitat de premierul Sorin Grindeanu.

„S-a aflat în afara Constituţiei şi când s-a dus la Guvern. Preşedintele a minţit la acea întâlnire de la Guvern, a spus că a fost invitat. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la ghiotantul preşedintelui (…). A dat buzna la Guvern şi asta a fost invitaţia premierului? Premierul a şi spus că nu l-a invitat”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea: Vrem declanşarea a alte două referendumuri – familia şi eliminarea imunităţii

‘Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema ‘familia’. S-au strâns peste 3 milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă – eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităţilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare – nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui. Dacă românii sunt de acord’, a afirmat Dragnea la Romania TV.

El a adăugat că este vorba despre ‘imunităţile tuturor’.

‘Noi vorbim de un articol fundamental din Constituţie – ‘nimeni nu e mai presus de lege’. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunităţile trebuie să dispară pentru toţi. (…) E vorba de principiu. Nu mai e preşedinte Iohannis, în 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un preşedinte în funcţie, aşa cum e prevederea respectivă, omoară un om pur şi simplu. Este în continuare preşedinte cinci ani, pentru că nu poate fi judecat? Nu mi se pare în regulă. Noi avem în plan în primăvară (n.r. organizarea referendumurilor) şi sigur că vrem să facem în primăvară. Mi se par două teme importante’, a menţionat preşedintele PSD.

Acesta a susţinut că ‘îi este greu să creadă că preşedintele va dori sa participe la o discuţie privind modificarea Constituţiei, pentru că s-ar putea să deranjeze’.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...