Grindeanu: Cine a trecut ca bornă în PNRR să avem semnat contractul pe M4 în 2022, nu știa realitatea

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a vorbit vineri la Timișoara despre cele patru borne din PNRR care ar trebui atinse de instituția pe care o conduce în ultimul trimestru al acestui an. Potrivit lui, semnarea contractului pentru Magistrala 4 de metrou până la sfârșitului anului era din start o țintă nerealistă.
Anemona Andone - vin, 14 oct. 2022, 12:09
Grindeanu: Cine a trecut ca bornă în PNRR să avem semnat contractul pe M4 în 2022, nu știa realitatea

„Avem patru borne la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii:

1. Apliarea Ordonanței 109 pentru cinci companii, CNAIR, CNIR, CFR SA, CFR Călători și Metrorex.

2. Să fie aprobată o lege de siguranță și de reglări de competențe pe domeniul rutier și aceasta își intră pe traseul normal

3. Al treilea lucru este semnarea unui contract pe M4 în București. Cine a făcut PNRR-ul și a trecut ca bornă anul acesta să avem semnate contracte pe 50% din proiectele de pe metrou, eu cred că nu știa realitatea foarte bine.
Unul din ele este Clujul și celălalt este M4 București. Clujul avea licitația suspendată, pentru că nu erau actualizate prețurile.

Cum poți să treci în PNRR că tu semnezi contractul pentru M4, când astăzi când vorbim la nivel de Primăria Municipiului București nici nu sunt aprobate PUZ-uri, exproprieri și așa mai departe? Pe un proiect care nu avea cum, de când a fost pus în PNRR, ca în trimestrul IV din 2022 să aibă maturitatea să ajungi să semnezi contract, când nu s-au încheiat lucrurile care țin de birocrație?

4. Pe CFR sunt proiectele mai mici, de întreținere vreo 135 de loturi Quick Wins. Până la sfârșitul anului cred că vor reuși să atribuie 100 – 110 loturi.

Și două proiecte mari:

  • Pe Caransabeș – Arad, au fost desemnați câștigători pe toate cele patru loturi. Acum sunt în perioada de contestații.
  • De la Episcopie la Cluj, vor fi anunțați câștigători și pe cele patru loturi”, a declarat șeful Transporturilor vineri la Timișoara.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu s-a declarat în mai multe rânduri nemulțumit de ritmul de implementare al proiectului M4 pentru care a fost prevăzută finanțare prin PNRR. De asemenea, acesta a spus că se aștepta ca la nivelul municipalității astfel de proiecte importante pentru București să fie tratate cu celeritate. Și secretatul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a făcut la rândul său un apel către reprezentanții municipalității pentru urgentarea procedurilor, astfel încât să nu se piardă banii europeni.

Citește și Magistrala 4 de metrou ar putea fi înlocuită în PNRR cu proiecte feroviare ‘quick wins’ sau calea ferată Craiova – Calafat

Tronsonul Gara de Nord 2 – Gara Progresul al Magistralei 4 de metrou are 13 stații noi și 1 depou suprateran, plus Stația Gara de Nord 2 existentă.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...