Grindeanu: Deficitul va fi păstrat sub 3%. Vom respecta angajamentele luate ca ţară membră a NATO

Deficitul va fi păstrat la 3% sau la sub 3%, a afirmat duminică premierul Sorin Grindeanu, precizând că este interesat şi de respectarea angajamentelor luate de România ca stat membru al NATO.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 06:01
Grindeanu: Deficitul va fi păstrat sub 3%. Vom respecta angajamentele luate ca ţară membră a NATO

‘Nu sunt date pe care le-am făcut noi, la PSD, ci sunt date la zi, (…) sunt date furnizate de către Comisia Naţională de Prognoză. Pornind de la aceste date avem venituri şi avem cheltuieli. Ne mai interesează ceva, să ne păstrăm la deficit 3% sau sub 3%. Ne mai interesează ceva şi de acolo am pornit (…) construcţia bugetului. Angajamentele pe care noi ni le-am luat ca şi ţară membră NATO trebuie să le respectăm. Şi anume 2% din PIB trebuie să meargă către Armată’, a spus Sorin Grindeanu la România TV.

Prim-ministrul a mai menţionat că respectarea angajamentelor ‘sunt lucruri care nu vor fi negociate’, România dând astfel dovadă de seriozitate în faţa partenerilor săi.

‘Astea sunt lucruri pe care nu le negociem şi n-o să le negociem. Sunt lucruri la care noi, ca ţară, dincolo de cine conduce Guvernul, dincolo de cine e preşedinte sau ministru al Finanţelor, trebuie să le respectăm. Aşa dovedim seriozitate şi suntem priviţi ca şi parteneri serioşi. Dacă ne schimbăm de la o lună la alta sau de la un Guvern la altul, atunci nu o să fim respectaţi’, a declarat premierul.

Totodată, premierul a precizat că intenţionează să trimită bugetul la Parlament în jurul datei de 25 ianuarie. ‘Încercăm în jurul datei de 25, chiar poate o zi, două mai repede, să trimitem bugetul spre Parlament’, a spus Grindeanu.

Potrivit prim-ministrului, creşterea economică este estimată la 5,2%.

‘Apropo de cadrul macroeconomic (…) Vorbim şi de datele furnizate de Comisia Naţională de Prognoză, (…) vorbim pentru anul 2017 de un (…) PIB de 815 miliarde, vorbim de o creştere economică de 5,2%, vorbim de o inflaţie de 1,4% şi vorbim (…) de aproximativ 180.000 de locuri noi de muncă. Aceste lucruri includ măsurile pe care noi le-am luat în urmă cu o săptămână, în şedinţa de Guvern (…) Avem venituri pentru anul 2017 de 253,1 miliarde, iar cheltuielile – 277,2 (…), ceea ce înseamnă sub 3% deficit, 2,95%’, a spus Grindeanu.

Întrebat cum comentează discuţiile din spaţiul public referitoare la ‘gaura’ în bugetul statului, Grindeanu a făcut referire la execuţia bugetară pe anul trecut.

‘Au fost venituri de (…) 221 de miliarde. Veniturile prognozate la începutul anului erau de 231, după care a venit o rectificare de buget în care s-a spus că sunt şi mai mari veniturile, s-a ajuns până în jur de 235, ca şi estimare (…), iar la finalul anului s-au închis lucrurile la 221 de miliarde, ca şi venituri totale. E această diferenţă care nu e acoperită pe ceea ce s-a prognozat şi pe ceea ce s-a realizat. Semnele noastre de întrebare au apărut în momentul în care s-a făcut o rectificare de buget la sfârşitul lunii noiembrie, (…) în campania electorală (…) Nu s-a făcut rectificare negativă, aşa cum era normal, dimpotrivă. (…) Şi aici a dat o explicaţie foarte bună domnul ministru al Finanţelor, în care a spus că, probabil, că acea rectificare din 23 noiembrie a fost o rectificare pozitivă din cauză că (…) eram în campanie electorală. (…) Campaniile electorale vin şi pleacă, există viaţă şi după alegeri, viaţa românilor. Nu ne putem juca cu lucruri de acest tip, astea sunt lucruri care sunt dincolo de politică şi de campaniile electorale’, a mai afirmat Grindeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...