Grindeanu: Nu avem motive de îngrijorare privind depăşirea deficitului

Premierul Sorin Grindeanu a dat asigurări, marţi, într-un interviu la Europa Fm, că nu există motive de îngrijorare privind depăşirea deficitului bugetar, aşa cum au fost lansate mai multe avertismente din partea Comisiei Europene, afirmând că datele furnizate de către Comisia Naţională de Prognoză arată că producţia industrială a crescut în primele două luni cu 5,8%, comenzile noi în industrie cu 7,8%, iar exporturile cu 13,6%, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 10:34
Grindeanu: Nu avem motive de îngrijorare privind depăşirea deficitului

”Orice Guvern, că vorbim de Guvernul Grindeanu sau de guvernele din trecut, lucrează cu datele furnizate – aşa e legal în România – de Comisia Naţională de Prognoză. E singura instituţie abilitată care poate furniza aceste date macroeconomice. Pe baza acestor valori se construieşte bugetul de stat şi toate lucrurile care decurg de aici. Fiecare măsură pe care noi am luat-o în această perioadă a fost foarte bine analizată de noi, a fost măsurată, astfel încât impactul asupra economiei să fie unul în marjă”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

El a ţinut să sublinieze că nu există motive de îngrijorare privind depăşirea deficitului bugetar pentru că măsurile din programul de guvernare, unele aplicate deja, altele în curs de a fi implementate au fost foarte bine analizate, scrie News.ro.

”Avem acest acord de care ne ţinem, de 3%, pe care o să-l respectăm, dar în perioadele de creştere puternică economică a unor ţări importante din Uniunea Europeană, nu exista acest acord. S-au depăşit de foarte multe ori aceste ţinte de deficit. Nu e cazul acum. (…) Toate lucrurile pe care noi le-am luat ca şi măsuri au fost foarte bine analizate. Ne ţinem de acel deficit, dar ne ţinem şi de măsurile pe care le aveam scrise în programul de guvernare – sunt analizate foarte bine. Nu avem, în acest moment, motive de îngrijorare”, a arătat şeful Executivului.

În acest sens, premierul a prezentat şi câteva date de la Comisia Naţională de Prognoză pentru a întări ideea că nu există motive de îngrijorare că deficitul bugetar ar urma să fie depăşit.

”Pot să spun că, numai ca să întăresc ceea ce spuneam legat de semnalele care vin din economie, producţia industrială a crescut în primele două luni cu 5,8%, comenzile noi în industrie cu 7,8%, exporturile cu 13,6%, contractele de muncă de la începutul anului cu 44.000. Astea sunt date care ne bucură şi care nu sunt date de Guvern, ci vin de la Comisia Naţională de Prognoză, care sunt publice şi care ne întăresc convingerea că ceea ce ne dorim – şi anume ca pe de o parte creşterea economică pe care a avut-o România să se simtă şi în buzunarele românilor, că ăsta este rostul bunăstării – să trăim fiecare dintre noi mai bine. Pe de altă parte, prin măsurile economice pe care le-am luat, să repornim anumite motoare care au fost oprite în economie – investiţii, fonduri europene”, a explicat Grindeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...