Grindeanu spune că se lucrează la Legea redevenţelor şi ar urma să fie gata în acest trimestru

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Buzău, răspunzând unei întrebări, că se lucrează la Legea redevenţelor şi ar urma să fie gata în acest trimestru. El a mai spus, întrebat dacă suprataxa care există la producţia internă de gaze rămâne în vigoare, că se discută în Parlament şi se iau în calcul ”toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câştige din exploatarea acestor resurse naturale”, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 16:11
Grindeanu spune că se lucrează la Legea redevenţelor şi ar urma să fie gata în acest trimestru

Întrebat când va fi finalizată Legea redevenţelor, Sorin Grindeanu a răspuns că există un grup de lucru cu reprezentanţi ai ministerelor Energiei, Economiei şi Finanţelor care se ocupă de aceasta, scrie News.ro.

„Se lucrează. E un grup de lucru în care mai mai multe ministere lucrează – Ministerul Energiei, Economiei, Ministerul de Finanţe, bineînteles. Se lucrează, ceea ce s-a cristalizat până acum, dar nu vreau să spun mai mult, e un fel de împărţire a acestor redevenţe, pe de-o parte cele onshore, adică pe pământ, şi cele offshore, adică alt tip de redevenţă, pentru că şi tipul de exploatare în largul mării e diferit de cel de pe pământ”, a afirmat Grindeanu.

El a mai spus că va fi respectat programul de guvernare, iar legea va fi gata în acest trimestru.

De asemenea, întrebat dacă este în continuare luată în calcul ideea unei taxe de 20 la sută pentru resurse exploatate în străinătate, premierul a răspuns: „Sunt diverse variante pe care le luăm în lucru, nefiind cristalizat acest punct de vedere de către ministere şi de către agenţiile care sunt parte a acestui grup interministerial…când ajungem la o concluzie vă vom informa”.

Întrebat şi dacă suprataxa care există la producţia internă de gaze rămâne în vigoare, Grindeanu a spus că acest lucru se discută în Parlament.

„S-a discutat şi se discută şi în Parlament, au fost discuţii în comisiile de specialitate, nu vreau să intru peste dreptul Parlamentului de a legifera. Ce vă spuneam e că acest grup interministerial, pe lângă această împărţire a redevenţelor onshore – offshore, are în calcul toate taxele posibile care pot să calibreze veniturile pe care statul să le câştige din exploatarea acestor resurse naturale, dar la fel de important e să putem să ajungem la un preţ competitiv odată ce sunt exploatate aceste viitoare zăcaminte pe care le avem, fie că vorbim de Marea Neagră, fie de cele de aici, de unde ne aflăm azi (n.r. – Buzău), să avem un preţ competitiv. Vorbim de o piaţă liberă şi vom vorbi şi mai mult de o piaţă liberă în anii viitori”, a mai declarat prim-ministrul.

Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău.

În cadrul vizitei, premierul Grindeanu a avut o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului Energiei şi a companiei Romgaz Mediaş, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zona Caragele. De asemenea, delegaţia guvernamentală a vizitat obiectivul Grupul 4 Caragele al Romgaz Mediaş, format din grupul de colectare a gazelor produse de sondele 4, 5, 6 Caragele, staţie de uscare gaze şi staţie de măsură gaze.

În 2017, Romgaz intenţionează să foreze şase sonde în acest zăcământ, dintre care trei sunt deja în funcţiune, investiţiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro. Punerea în producţie a acestui zăcământ va presupune investiţii de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, şi lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creşterii potenţiale a volumelor disponibile în acest perimetru. Zăcământul urmează să fie pus în producţie de către Romgaz în anul 2019. În acelaşi an ar urma să fie pus în funcţiune şi gazoductul BRUA.

„România este una dintre ţările din regiune cu cea mai redusă dependenţă de sursele externe de gaze. Descoperirea zăcământului de la Caragele este încă un pas pe drumul României spre asigurarea independenţei energetice şi spre consolidarea statutului de factor de stabilitate în UE. Totodată, este un moment important ce contribuie la atingerea obiectivului nostru de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie”, a afirmat premierul Grindeanu.

Ca urmare a proiectelor de explorare şi a testelor de producţie derulate în anii 2011-2016, în iunie anul trecut, Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău şi Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 şi 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 – 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării, putând asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Sorin Cîmpeanu: Cazurile de COVID raportate acum nu sunt generate de şcoală
Cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu....
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului ...
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...