Grindeanu: Vom abroga hotărârea de guvern privind corvetele. N-a fost dată în mod legal

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi seara, că Executivul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziţia de corvete, întrucât nu ar fi fost dată în mod legal.
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 05:14
Grindeanu: Vom abroga hotărârea de guvern privind corvetele. N-a fost dată în mod legal

‘Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei paşi, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern’, a afirmat Grindeanu, la Antena 3.

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc susţineau, pe 23 februarie, că hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura de achiziţie, iar abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea condiţiilor legale de adoptare.

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, pe 22 februarie, că hotărârea de guvern care stabileşte procedura de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română este ‘ilegală’ şi trebuie abrogată.

‘Acolo este o problemă serioasă. (…) În situaţia respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul – şi trebuie să facă – să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul’, a afirmat Dragnea, la Antena 3.

El a precizat că în achiziţia acestei tehnici trebuie avute în vedere preţul, utilitatea, ‘dimensiunea offset-ului’, dar şi ‘poziţionarea strategică cu partenerii din NATO’.

‘Aici vorbim de un profund interes naţional, major. La orice achiziţie se ajunge trebuie să se ajungă pe cale legală. Deci acea hotărâre de guvern trebuie să fie abrogată. Asta e prima condiţie. A doua condiţie – trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că aşa face orice ţară din lume’, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a amintit că au fost alocaţi pentru Apărare peste 2% din PIB.

‘Asta nu înseamnă că banii ăştia vor fi aruncaţi pur şi simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în acelaşi timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relaţiile cu partenerii noştri strategici’, a mai menţionat preşedintele PSD.

Citește și Dragnea cere anularea legii prin care România urma să plătească 1,6 miliarde de euro pentru corvetele olandeze făcute la Galaţi

Guvernul Cioloş a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncţională”.

‘Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ‘Corveta multifuncţională’ în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor’, anunţa Guvernul Cioloş, într-un comunica transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, în Studiul de concept pentru produsul ”Corveta multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele Forţelor Navale Române.

Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria naţională de apărare, ‘atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze’.

‘Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România. Iniţierea programului strategic de înzestrare ‘Corveta multifuncţională’ şi realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti’, se arăta în comunicatul menţionat..

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizională în premieră în materie de achiziţii, mai adăuga comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte la 31 decembrie
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte ...
Companiile Vard Electro Romania şi Vard Electro Brăila urmează să fuzioneze. Companiile sunt specializate în producţia ...
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care vor tranzita teritoriul Republicii Bulgaria în ...
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...