Gripă aviară în România. Este în Delta Dunării

Autoritatea Sanitar Veterinară a depistat, în Delta Dunării, mai multe cazuri de pelicani creţi decedaţi în urma infestării cu virusul gripei aviare.
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 12:40
Gripă aviară în România. Este în Delta Dunării

Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea a confirmat infestarea cu virusul gripei aviare în cazul a şase pelicani găsiţi morţi  pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe. Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară. 

Analizele de laborator s-au efectuat în contextul îm care, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a fost anunţată de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare “Delta Dunării”, în data de 25 martie, despre prezenţa unor pelicani morţi pe insula Ceaplace.  În colonia de pelicani nu au fost observate păsări bolnave, însă s-a constatat existenţa unui număr de 64 cadavre de pelicani creţi. Deşi în zonă mai existau şi alte specii de păsări, nu s-au mai identificat şi alte cadavre de păsări.

Pelicanii creţi sunt o specie de păsări sălbatice migratoare, care în această perioadă a anului zboară dinspre continentul african în Delta Dunării, pentru a cuibării.

ANSVSA a dispus în teritoriu, prin Notă de Serviciu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare, de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării, stabilirea zonei de protecţie (3km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, care, în acest caz, nu includ nicio zonă locuită.

De asemenea, va fi intensificată şi colaborarea, în acest sens, cu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltarea Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.

Menţionăm că boala este prezentă şi în Bulgaria, serviciile veterinare din ţara vecină notificând confirmarea bolii, pentru prima oară în acest an, tot la exemplare de pelicani creţi dintr-o rezervaţie naturală, în data de 28 ianuarie.

„Reluăm apelul către populaţie de a informa, în cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de imbolnăvire sau deces, înregistrat la animalele din gospodărie”, transmite ANSVSA.

ANSVSA a implementat, începând cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. În cadrul acestui program, ANSVSA realizează o inspecţie permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările de exploataţiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare trans-frontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină. Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea păsărilor migratoare din Delta Dunării şi efectuarea în cadrul IDSA – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară – a izolărilor virusului influenţei aviare, pe probe de tampoane cloacale şi organe, prelevate de la păsările sălbatice moarte sau vânate.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...