Groningen: Dacă vrem salarii mai mari, trebuie să creștem productivitatea și să constituim un sistem național de identificare electronică

Digitalizarea sistemului public și privat ar presupune, în opinia confederației patronale Concordia, al cărei președinte este Steven van Groningen, constituirea unei aplicații digitale care să permită accesarea sistemului național de identificare electronică și care să fie administrată de stat. Orice cetățean al României s-ar putea loga cu un singur cont de identificare electronică la aplicații ale ANAF, Ministerul Muncii, la sistemul public de pensii pentru a scăpa de drumurile la ghișeu și pentru a putea semna electronic contractele personale.
Economica.net - mie, 29 iul. 2020, 14:28
Groningen: Dacă vrem salarii mai mari, trebuie să creștem productivitatea și să constituim un sistem național de identificare electronică

„Cu un digi ID, în Olanda, pot interacționa cu instituțiile statului și pot să îmi văd punctele de pensie”, spune Steven van Groningen, președinte Concordia și Raiffeisen Bank. Bancherul este de părere că fără instituirea unui sistem național de identificare electronică nu vom avea progres și o creștere a productivității.

„Dacă vrem salarii mai mari, dacă vreem să le aliniem cu cele din Uniunea Europeană trebuie să găsim soluții de creștere a productivității, să digitalizăm relația cu statul și să unificăm cele două Românii. Pentru că există o Românie a pixului albastru îm care toate documentele personale, contractele de muncă sau de vânzare cumpărare sunt semnate în original și depuse la instituțiile statului. Iar cea de-a doua Românie este cea a aplicațiilor IT dezvoltate pe plan local. Cele două Românii explică discrepanța între locul 5 pe care îl ocupă România din punct de vedere al rapidității și conectivității la internet și ultimul loc din UE din punct de vedere al accesului cetățenilor la serviciile digitale publice. Dacă vrem să avem salarii mai mari trebuie să optăm pentru digitalizarea serviciilor dintre public și privat, iar Concordia vrea să sprijine acest proces”, a declarat Steven van Groningen în cadrul unei videoconferințe susținută de confederația patronală.

Drept care Concordia a trimis guvernului un document de poziție prin care sprijină implementarea sistemul național de identificare electronică (Single Sign-on). Acest document de poziție explică cum poate România implementa un sistem de identificare electronică care să permită oricărei persoane să acceseze toate serviciile publice digitale printr-o metodă unică și simplă de autentificare, care să elimine nevoia dea avea conturi și parole diferite și care va crește atât gradul de accesibilitate, dar și siguranța accesării serviciilor online.

„Criza generată de noul coronavirus a demonstrat încă o dată importanța strategică a digitalizării serviciilor publice. Dacă până la momentul declanșării crizei digitalizarea serviciilor publice putea fi considerată doar o măsură de eficientizare a aparatului public, perioada de izolare a arătat că digitalizarea este o prioritate strategică și un obiectiv de siguranță națională. În astfel de momente excepționale, buna funcționare a statului poate depinde de existența unor sisteme informatice. Una din provocările principale ale digitalizării este identificarea și autentificarea electronică, procesul electronic care permite confirmarea identității electronice a unei persoane fizice sau juridice”, explică documentul de poziție.

Sistemul trebuie să fie un sistem de tip Single Sign-On care va asigura și garanția identității persoanelor, implementat folosind tehnologii și standarde existente. Exemple bine cunoscute de sisteme SSO sunt sistemele de identificare oferite, spre exemplu, de Microsoft sau Google. Aceste sisteme permit utilizarea aceluiași cont de email pentru accesarea mai multor aplicații online, inclusiv aplicații dezvoltate de terți. România trebuie să implementeze un sistem similar, care va permite ca orice persoană fizică sau juridică să utilizeze un cont unic pentru a accesa orice aplicație oferită de o autoritate publică sau companie privată, în condiții de siguranță informatică și cu respectarea prevederilor privind protecția datelor personale.

Sistemul național de identificare electronică va putea fi folosit de multiple aplicații publice sau private, iar utilizatorii vor folosi același contpentru accesarea aplicațiilor, fără să fie nevoiți să își creeze conturi diferite. Astfel, sistemul de identificare va putea fi utilizat atât de instituții publice (ex. pentru plată contribuții fiscale, impozite locale, declarații, etc.) cât și de companiile private pentru implementarea aplicațiilor și serviciilor online (ex. pentru comerț online, plată facturi utilități, etc.)

Desigur, crearea și gestionarea unui astfel de cont ar trebui să fie reglementată inclusiv din perspectiva realizării unor mecanisme de administrare aleacestuia și de actualizare întimp real a informațiilor pentru entitățile în relație cu care contul respectiv este utilizat. Astfel de mecanisme ar trebui sa includă reguli de invalidare a identității (frauda, încetarea relației cu cel care a dat validarea in sistem, companii carora li s-au schimbat reprezentanții, etc.), verificare periodică a validității prin interogări ale bazelor de date ținute de Evidența Populației și/sau Registrul Comerțului și invalidare dacă este cazul, acordarea identității electronice sau revalidarea acesteia cu ocazia oricărei schimbări a actelor de identitate sau constitutive șamd.

Implementarea cărților electronice de identitate va avea un impact extrem de limitat în lipsa unui sistem național de identificare electronică care să permită autentificarea online a persoanelor. Pentru accelerarea procesului de digitalizare este de asemenea importantă și accesibilizarea semnăturilor electronice. Alinierea și integrarea proiectelor și inițiativelor legislative care privesc identificarea electronică a persoanelor, semnătura electronică și cărțile electronice de identitate este esențială.

Confederația Patronală Concordia și organizațiile semnatare solicită Guvernului și Parlamentului României prioritizarea implementării sistemului național de identificare electronică și alinierea diverselor proiecte publice și inițiative legislative cu scopul de a asigura un cadru coerent și infrastructura necesară pentru accelerarea procesului de digitalizare a României. În acest sens Confederația Patronală Concordia își exprimă deschiderea și interesul de a colabora cu autoritățile relevante pentru a susține eforturile de implementare a acestui sistem critic.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...