Grupul austriac Verbund ar dori să cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care şi statul român îl vrea înapoi – surse

Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un contract de colaborare, ar intenţiona să cumpere pachetul de 20% din Hidroelectrica deţinut de Fondul Proprietatea. Şi statul român ar dori să răscumpere acest pachet.
Mihai Nicuţ - mar, 23 oct. 2018, 18:42
Grupul austriac Verbund ar dori să cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care şi statul român îl vrea înapoi - surse

Deşi nu apar informaţii publice despre acest subiect, pachetul de acţiuni Hidroelectrica deţinut de Fondul Prorietatea, care este, tot neoficial, de vânzare, a stârnit deja interesul a cel puţin două enităţi.

Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un memorandum de cooperare, ar dori să cumpere acest pachet, potrivit informaţiilor furnizate de două surse din piaţa de energie, apropiate de acest subiect. Discuţiile ar fi la nivel incipient.

Memorandumul dintre Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, cu Verbund Hydro, a fost semnat „pentru dezvoltarea în comun de proiecte, implementarea de soluții de proiectare, de construire și echipare bazate pe cele mai noi soluții și tehnologii în domeniul energetic”. „De asemenea, actul stipulează transferul de informații și know-how privind modalitățile de dispecerizare a energiei, operarea centralelor fără personal (prin centre de control), optimizarea activității de mentenanță și reparații, precum și implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovatoare pentru punerea în aplicare a directivelor Uniunii Europene în domeniul protecției mediului, inclusiv asigurarea conectivității longitudinale a cursurilor de apă”.

Informaţia apare într-un comunicat al Hidroelectrica.

Verbund este cel mai mare producător de energie electrică din Austria, companie publică, dar la care statul deţine 51% din acţiuni. Compania operează hidrocentrale cu o putere instalată de 7.700 MW. În România, Verbund a construit şi operează un parc eolian de 226 MW, situat în Dobrogea. Ar avea aşadar sens pentru Verbund să deţină capacităţi hidro în România, pentru că ar echilibra producţia din eolian, prin definiţie destul de impredictibilă.

Achiziţie vizată şi de SAPE

Pe de altă parte, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei, are în plan achiziţii de participaţii la companii din energie.

În data de 24 septembrie, Directoratul SAPE emitea o notă de fundamentare, nr. 3.029, „pentru aprobarea de principiu de către Adunarea Generală a Acționarilor SAPE SA a proiectelor de investiții, elaborate de Directoratul SAPE SA și avizată de Consilul de Supraveghere”. Ulterior, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor SAPE, care a avut loc pe 9 octombrie, a fost aprobată strategia de investiţii a societăţii. SAPE nu a dat mai multe detalii, public, ş, la solicitarea noastră, a oferit următorul punct de vedere:
„AGA SAPE a abrobat, în principiu, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. În prezent, la nivelul SAPE, se află în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții green-field, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic. Deocamdată este prematură menționarea proiectelor vizate de SAPE”
Surse apropiate situaţiei ne-au spus că una dintre achiziţiile care se discută ar fi răscumpararea de către stat, totală sau parţială, a pachetului minoritar de acţiuni pe care Fondul Proprietatea îl deţine la Hidroelectrica. Informaţia nu a putut fi confirmată, dar în trecut în piaţă au fost discuţii pe această temă.

Cum nu se listează Hidroelectrica, FP analizează vânzarea directă

În actualul context în care listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, şi cea mai profitabilă firmă de stat, se amână, americanii de la FP au spus că ar lua în calcul vânzarea de acţiuni Hidroelectrica înainte de listarea companiei.
„Trebuie să avem planurile A, B şi C pentru toate companiile, iar pentru Hidroelectrica planul A este listarea înainte (de vânzare, n.r.) sau vânzarea în cadrul listării, nu anterior, dar suntem investitori financiari şi dacă vine la noi cineva mâine şi spune „atât plătesc”, cu siguranţă vom analiza”, a spus Greg Konieczny, managerul FP, acum un an.

Fondul Proprietatea are 20% din acţiunile Hidroelectrica. FP evaluează această participaţie la 35,6% din valoarea activului său net, care la finalul lui septembrie se ridica la 2,12 miliarde de euro. Aşadar, în propria sa evaluare, pachetul de acţiuni Hidroelectrica s-ar ridica la 750 de milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...