Grupul BT a înregistrat anul trecut un profit net de 1,457 de miliarde de lei

Grupul Financiar Banca Transilvania a obţinut în 2020 un profit net consolidat de 1,457 de miliarde de lei, din care cel al băncii este de 1,197 de miliarde de lei, potrivit unui comunicat, relatează Agerpres.
Economica.net - joi, 25 feb. 2021, 16:55
Grupul BT a înregistrat anul trecut un profit net de 1,457 de miliarde de lei

„Am încheiat un an atipic, fără precedent şi suntem mulţumiţi de faptul că rezultatele noastre au depăşit previziunile conservatoare din bugetul iniţial. În 2020 am demonstrat din nou că ne-am adaptat şi că avem o echipă experimentată şi sudată, care poate face faţă inclusiv unui context atât de complicat. Cel mai important însă este că ne-am respectat promisiunile, că am contribuit atât la partea socială, cât şi la susţinerea companiilor locale şi a economiei în ansamblu. Pentru acest an suntem optimişti în privinţa BT, atenţi la trenduri, dar şi la oportunităţi care ar putea face sens. Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Anul 2020 a fost unul al rezistenţei şi solidarităţii, în care Banca Transilvania a lansat propriile măsuri pentru susţinerea clienţilor, suplimentare celor anunţate prin moratoriul public, a amânat rate la credite şi a redus comisioanele. Rezultatele pozitive se datorează în special gestionării adecvate a costurilor şi creşterii volumului de operaţiuni.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 107,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 42,16 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 90,94 de miliarde de lei, din care 61,94 de miliarde de lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 29 de miliarde de lei, ale persoanelor juridice.

Rezultatele pe 2020 consolidează capitalizarea deja robustă a Băncii Transilvania, ajungând la capitaluri proprii de 9,5 miliarde lei, +12% faţă de 2019. BT are aproape 70% capital românesc şi peste 34.000 de investitori direcţi persoane fizice.

Profitul operaţional al băncii a crescut la 2,154 miliarde de lei. Banca a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări şi în ciuda scăderii nivelului comisioanelor într-un an dificil. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, păstrându-se la nivelul confortabil de 45,3% datorită gestionării bune a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

În ceea ce priveşte susţinerea românilor şi implicarea în comunitate, în contextul COVID-19, BT menţionează că a fost prima instituţie bancară care a anunţat măsuri pentru clienţi. Astfel, peste 41.000 de persoane fizice şi companii au beneficiat de amânarea ratelor. Peste 400.000 de carduri au fost scutite 3 luni de plata obligaţiei lunare datorită perioadei extinse de graţie.

De asemenea, prin IMM Invest, program guvernamental în care a fost banca principală, BT a acordat 10.000 de finanţări, susţinând companii care înseamnă peste 70.000 de locuri de muncă mai ales în domeniile: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transport şi construcţii.

În comunicat se mai menţionează că BT a acordat 22.000 de împrumuturi noi, în valoare de 2,9 miliarde de lei, pentru peste 9.500 de clienţi IMM & Micro. Portofoliul creditelor IMM (conform definiţiei europene a IMM-urilor) a ajuns la 17,6 miliarde de lei.

Banca precizează că peste 10.200 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul Băncii Transilvania, fiind creditaţi în 2020 cu aproximativ 2,5 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 13,3 miliarde de lei. Peste 67.300 de credite de consum, în valoare de 2,4 miliarde lei au fost acordate anul trecut. Soldul creditelor de consum ajunge la 10,8 miliarde de lei. Banking-ul la distanţă a accelerat, iar 500.000 de clienţi au făcut prima tranzacţie online cu cardul în 2020. Aproape 340 de milioane de tranzacţii au fost realizate cu cardurile BT, +22% faţă de 2019. 1,1 milioane de persoane folosesc aplicaţia BT Pay pentru banking de zi cu zi.

În perioada stării de urgenţă, banca a contribuit cu peste 2 milioane de euro la prevenţia şi limitarea extinderii pandemiei, dar şi la creşterea accesului la testare şi tratament. Banca menţionează că a păstrat ritmul recrutărilor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2019, angajând 500 de persoane în echipă. Aproape 70 de sucursale şi agenţii din 50 de localităţi au fost modernizate. BT Pay a contribuit la formarea de comportamente noi: cumpărături contactless la comercianţi, transferuri de bani şi donaţii, toate prin telefon.

Potrivit comunicatului, rata expunerilor neperformante este de 3,46% la 31 decembrie 2020, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 133%, conform indicatorului EBA. Solvabilitatea BT fără profitul anului 2020 este de 19,94%, iar cu profit inclus este de 22,23%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron se va extinde şi în România, nu trebuie să intrăm în panică
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron ...
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro noul context ...
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia îşi va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Euro începe prima zi din săptămână la valori apropiate de cea anunţată vineri de BNR.