Grupul elen PPC și-a crescut profitul în primul trimestru din 2024

Grupul PPC, care a cumpărat afacerile Enel din România, a raportat un profit net de 86 de milioane de euro în primele trei luni din 2024, în creștere de la 51 de milioane de euro acum un an.
Mihai Nicuţ - lun, 20 mai 2024, 19:37
Grupul elen PPC și-a crescut profitul în primul trimestru din 2024

Profitul înainte de impozitare al grupului PPC s-a ridicat la 122 de milioane de euro, comparativ cu 73 de milioane de euro în T1 2023, în principal ca urmare a îmbunătățirii profitabilității operaționale și a contribuției operațiunilor din România, spune compania.

Compania vorbește despre “creșterea semnificativă a profitabilității operaționale în T1 2024 cu un EBITDA recurent de 459 de milioane de euro, în creștere cu 64% față de T1 2023, datorită contribuției mai mari a activității de distribuție, a îmbunătățirii profitabilității integrate și a adăugării operațiunilor din România”

Profitul net s-a situat la 86 de milioane de euro, de la 51 de milioane de euro în T1 2023.

PPC spune că a menținut un grad de îndatorare (datorie netă/ EBITDA pro-forma în martie 2024) de 2x, cu mult sub plafonul autoimpus de 3,5x, datoria netă fiind de 3,37 de miliarde de euro la 31.03.2024, mai arată compania.

„PPC a început anul cu o performanță solidă, ceea ce ne oferă încrederea de a ne crește previziunile pentru 2024. Ne-am accelerat investițiile în energie regenerabilă și distribuție, în conformitate cu obiectivul nostru de a deveni un lider în domeniul energiei curate și al infrastructurii critice în regiunea Europei de Sud-Est, menținând în același timp o poziție financiară solidă. Rămânem concentrați pe executarea planului strategic pe care l-am prezentat la Capital Markets Day din ianuarie, mizând pe modelul nostru integrat, care ne oferă rezistență în perioade de volatilitate, dar și oportunități de a ne dezvolta în continuare activitățile și de a crea valoare pentru acționarii noștri”, a spus Georgios Stassis, președinte și director executiv al Public Power Corporation S.A.

Investițiile totale au ajuns la 501 milioane de euro, inclusiv în România, cu o creștere semnificativă înregistrată în activitățile de distribuție și SRE, în conformitate cu strategia PPC de a crește ponderea energiei curate în mixul său de producție de energie electrică și de a digitaliza rețelele de distribuție.

Investițiile în activitățile legate de surse regenerabile și distribuție au ajuns la 420 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 123% față de T1 2023, inclusiv contribuția din România.

Capacitatea instalată a PPC în domeniul SRE a ajuns la 4,7GW la sfârșitul lunii martie 2024, cu proiecte de 2,8GW în stadiul „În construcție” sau „Gata de construcție”, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din capacitatea reziduală necesară pentru a atinge obiectivul setat pentru 2026.

“Pentru 2024, PPC își îmbunătățește prognozele, vizând un EBITDA recurent de 1,8 miliarde de euro, pe baza unei performanțe solide în primul trimestru din 2024 și în ciuda volatilității continue de pe piețele de energie”, mai spune compania.

Cererea de energie electrică în Grecia a crescut cu 2,2% în T1 2024 , comparativ cu T1 2023. În România, cererea de energie electrică a crescut cu 1,9% în T1 2024 , comparativ cu perioada respectivă din 2023.

Cota medie de piață cu amănuntul a PPC în Grecia a înregistrat o reducere la 51% în T1 2024, de la 61% în T1 2023, în principal din cauza reducerii cotei de piață a PPC în rândul clienților de înaltă tensiune, ca urmare a rezilierii contractelor fixe vechi. În sistemul interconectat, cota de piață respectivă a scăzut la 51% în martie 2024 (de la 61% în martie 2023), în timp ce cota de piață medie pe tip de tensiune a fost de 23% (de la 84%) la Înaltă Tensiune, 39% (de la 34%) la Medie Tensiune și 63% (de la 65%) la Joasă Tensiune . În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 16% .

În ceea ce privește producția, cota de piață medie a PPC în Grecia a scăzut la 33% în T1 2024, de la 39% în T1 2023. Acest lucru este atribuit în principal producției mai scăzute în centrale pe bază de lignit, deoarece PPC avansează cu planul său de a nu mai folosi cărbune până în 2026. În România, cota medie de piață a PPC în ceea ce privește producția din surse regenerabile de energie (eoliană/solară) a ajuns la 14%, fără nicio schimbare semnificativă față de T1 2023 (14%).

Tranziția către surse de energie mai puțin poluante a continuat cu reducerea emisiilor de CO2 (Scope 1) cu 18%, ceea ce a dus la îmbunătățirea intensității emisiilor de CO2 la 0,50 de tone pe MWh generat, de la 0,65 de tone pe MWh generat în T1 2023.

Pe partea de distribuție, “chiar dacă în T1 2024 s-a înregistrat o ușoară deteriorare a anumitor indicatori de performanță față de perioada respectivă din 2023, acest lucru nu semnalează o schimbare a tendinței pozitive din perioada anterioară, având în vedere investițiile semnificative pe care le implementăm pentru a ne moderniza rețelele atât în Grecia, cât și în România. Mai exact, în România, SAIDI a scăzut la 18 minute (de la 20 de minute), iar în Grecia a crescut la 26 de minute (de la 24 de minute). SAIFI a rămas stabil în Grecia, la 0,3, iar în România a crescut marginal la 0,6 (de la 0,5)”.

Integrarea stațiilor de energie regenerabilă a început să se normalizeze, după o creștere majoră în anii precedenți, care a fost înregistrată în special în Grecia. În ceea ce privește cifrele, în Grecia au fost conectați la rețea 185MW, față de 267MW în T1 2023, în timp ce cifrele respective în România s-au situat la 60MW și 70MW.

PPC este cea mai importantă companie de utilități electrice din Europa de Sud-Est, cu activități în domeniul producerii, distribuției, operării rețelei și vânzării de produse și servicii energetice avansate în Grecia, România și Macedonia de Nord.

PPC are o capacitate totală instalată de 10,8GW, constând din instalații termale, hidro și SRE cu o producție anuală totală de peste 20TWh, în timp ce în rețele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia și România, deservind 8,8 milioane de clienți în total, oferindu-le circa 33TWh de energie și o gamă largă de produse și servicii energetice.

Te-ar mai putea interesa și
SUA și Turcia au impus în mord coorodonat sancțiuni împotriva unei rețele care are legături cu Statul Islamic
SUA și Turcia au impus în mord coorodonat sancțiuni împotriva unei rețele care are legături cu Statul Islamic
Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni vineri împotriva a patru persoane cu legături cu gruparea Stat Islamic (SI), în urma unei anchete desfăşurate împreună cu Turcia, a anunţat......
România fabrică doar 10% din consumul său anual de ciocolată. Producția de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii doi ani
România fabrică doar 10% din consumul său anual de ciocolată. Producția de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii ...
Consumul de ciocolată artizanală în România s-a dublat în ultimii doi ani, românii devenind mai selectivi şi dispuşi ...
România are nevoie de investiții de 6,8 miliarde de euro în rețele electrice de transport și de 9,2 – 11,5 miliarde de euro în cele de distribuție până în 2030 – raport Energy Policy Group
România are nevoie de investiții de 6,8 miliarde de euro în rețele electrice de transport și de 9,2 – 11,5 miliarde ...
Nevoia de investiţii în reţelele de electricitate este estimată la 6,8 miliarde euro pentru transport şi aproximativ ...
Ciucă: Toți președinții de filiale ai PNL au susținut în unanimitate ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale
Ciucă: Toți președinții de filiale ai PNL au susținut în unanimitate ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile ...
Partidul Național Liberal a stabilit să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale în cadrul unei reuniuni unde ...