UPDATE Lukoil somează statul: Dacă până vineri nu ridicaţi sechestrul, închidem rafinăria Petrotel definitiv

Grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, a declarat la Ploieşti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 14:53
UPDATE Lukoil somează statul: Dacă până vineri nu ridicaţi sechestrul, închidem rafinăria Petrotel definitiv

El a sosit astăzi în România de la Moscova şi a avut discuţii pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz. 

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing şi distribuţie. 

El a spus că joi se va întoarce la Moscova, iar o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri. 

Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe şi impozite pentru acest an. 

„Considerăm că aceşti 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv”, a adăugat Nekrasov. El a mai afirmat că a discutat aceste lucruri şi cu ministrul energiei şi cu vicepremierul României. 

„Le-am raportat situaţia curentă, dar înţelegem foarte bine că nu au dreptul să intervină. Lor le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască bugetul pentru acest an în sensul reducerii veniturilor din impozite”, a precizat oficialul companiei. 

Acesta a explicat că 90% din producţia de carburanţi a rafinăriei merge către Lukoil România, care are peste 300 de benzinării pe piaţa locală. Dacă rafinăria se va închide carburanţii vor trebui importaţi din Rusia, Bulgaria sau alte ţări sau achiziţionaţi de la alte companii de pe piaţa locală, însă preţul de vânzare a lor va fi mai mare. 

„Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producţia noastră merge către această companie. Aceasta face plăţi către rafinărie iar din aceşti bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe şi facem reparaţii. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor şi vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute şi mii de acţionari, cum vor investi aceşti acţionari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuşi la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piaţa din România şi ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă”, a subliniat Nekrasov. 

El a adăugat că acest dosar nu are nicio conotaţie politică. 

„Suntem o companie privată şi suntem foarte departe de politică. Înţelegem doar activitatea comercială şi nu ne implicăm în acţiunile politice ale unei ţări. Consideră că toate acuzaţiile sunt nefondate şi vom demonstra acest lucru împreună cu avocaţii”, a mai spus vicepreşedintele Lukoil. 

Acesta a completat că nu i s-a prezentat de către procurori nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului din acest dosar.

Ponta: Mă interesează să recuperăm prejudiciul. Dacă se închide, nu mai recuperăm nimic

„N-am interferat, nu interferez, îi laud și mă bucur când procurorii prind evazioniștii fiscali și recuperează banii. E excelent acest lucru. Cât sunt premier și, dacă voi fi preşedinte în egală măsură, am responsabilități în ceea ce privește partea socială. Cei 3.500 de angajați la compania respectivă sunt români care vineri trebuie să-și ia salariul, pentru că au rate la bancă, au copii la școală, au de plătit întreținere și au muncit. Îmi doresc ca toate companiile care vor să plătească salariile să le plătească, să nu-i împiedice nimeni”, a afirmat premierul într-o intervenţie telefonică la postul Digi24.

Victor Ponta a arătat că o rafinărie plăteşte lunar către bugetul consolidat în jur de 100 de milioane de dolari, indiferent cine e proprietarul.

„Eu, ca premier, să zic că nu mă interesează ce se întâmplă cu o companie care plătește în fiecare lună 100 de milioane de dolari ar fi o inconștiență și iresponsabilitate din partea mea. Motiv pentru care orice companie din România, nu mă interesează proprietarul, mă interesează și câți angajați are, cât plătește taxe la bugetul de stat, la bugetele locale, care are o problemă fie de natură legală – și foarte bine, să răspundă penal şefii companiei -, fie de neplata a taxelor – și foarte bine, să le recuperăm -, dar cel mai important pentru mine e să salvăm locurile de muncă, să încasez la buget ce e de plătit”, a spus premierul.

El a adăugat că nu îl interesează declarațiile dure ale conducerii Lukoil, ci este interesat ca legea să fie aplicată, astfel încât să fie sancționați penal vinovații și nu muncitorii.

„Să se ia măsuri care să ducă la recuperarea prejudiciului, mă interesează să recuperăm cei 200 de milioane de dolari sau cât sunt, nu să pierdem alți bani. Dacă se închide, nu mai recuperăm nimic. Recuperăm o rafinărie pe care nu cred că se apucă cineva s-o cumpere acum”, a spus el.

În al treilea rând, a mai spus Victor Ponta, dorește ca 3.500 de angajați ai Lukoil să-și primească salariile.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică
Virgil Popescu a declarat azi, în conferință de presă, că cei care stau în locuințe închiriate ar trebui să își încheie contracte de furnizare de energie electrică, pentru a beneficia de......
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor pentru ieşitul în oraş în 2022, mai mari cu peste 30% faţă de 2021 – studiu
Cheltuielile românilor la restaurant, cafenea, pub sau fast-food în acest an ar putea fi mai mari cu peste 30% decât în ...
Un fost bancher și un investitor cunoscut în imobiliare vor să reclădească orașul unde se producea celebrul automobil Aro
Un fost bancher și un investitor cunoscut în imobiliare vor să reclădească orașul unde se producea celebrul automobil ...
Un fost bancher cu funcții de conducere și unul dintre conducătorii One United au pus bazele unei fundații care își ...
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat luni în parlament propunerea oficială de aderare la NATO, potrivit ministrului de externe ...