Grupul MOL a terminat construcția fabricii de bitum-cauciuc la Zalaegerszeg, în Ungaria

Compania petrolieră MOL a finalizat o nouă fabrică de bitum-cauciuc la Zalaegerszeg, în Ungaria, după o investiţie de 10 milioane de dolari, relatează Agerpres.
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 14:22
Grupul MOL a terminat construcția fabricii de bitum-cauciuc la Zalaegerszeg, în Ungaria

Instalaţia, construită într-un an, are o capacitate anuală de producţie de 20.000 de tone de bitum cauciuc. Pe lângă reciclarea a 8-10% din deşeurile de anvelope menajere din Ungaria, noua fabrică va contribui la funcţionarea eficientă a platformei Zala şi la păstrarea a peste 100 de locuri de muncă.

Totodată, 3.000 de tone de resturi de cauciuc sunt utilizate anual pentru a produce bitum-cauciuc prin reciclarea a aproximativ jumătate de milion de anvelope uzate, reprezentând aproximativ 8-10% din deşeurile de anvelope menajere produse anual la nivel naţional.

Noua fabrică poate produce aproximativ 96 de tone de bitum-cauciuc pe zi, ceea ce se traduce anual în 20.000 de tone de materie primă pentru construcţia de drumuri, suficient pentru a construi 200 kilometri de şosea cu două benzi sau pentru a reface stratul superior a 600 kilometri de drum cu două benzi.

În 2012, platforma Zala a fost inaugurată şi a operat cu succes o fabrică pilot de bitum-cauciuc, cu o capacitate anuală de 5.000 de tone. Ca răspuns la cererea în creştere, MOL a început construcţia unei noi fabrici în primăvara lui 2019. Fabrica a fost finalizată în aproximativ un an, lucrările continuând în pofida pandemiei de COVID-19, cu măsurile de precauţie adecvate. Faptul că nu s-au pierdut zile de lucru în timpul implementării proiectului este o realizare importantă.

„Capacitatea de 96 de tone pe zi este suficientă pentru a satisface cererea de bitum pentru volume mai mari de lucrări de construcţii de drumuri. Mai mult, această cantitate oferă, de asemenea, posibilitatea de a explora noi oportunităţi de afaceri în ţările din împrejurimi. Având în vedere că bitumul-cauciuc stabilizat chimic este brevetat MOL, vânzarea licenţei ar putea fi o oportunitate suplimentară de utilizare, iar noua fabrică este un exemplu excelent pentru acest lucru. În ultimii 8 ani, aproximativ 150 km de secţiuni de drum au fost construite sau renovate în Ungaria folosind bitum-cauciuc, iar acum volumul poate creşte datorită capacităţii de producţie nou adăugate. Producţia de 20.000 de tone acoperă aproximativ 10-15% din cererea internă de bitum. Grupul MOL îşi propune să se impună ca lider de piaţă pe segmentul de reciclare în Europa Centrală şi de Est, în procesul de implementare a Strategiei Enter Tomorrow 2030 iar finalizarea acestei fabrici reprezintă un nou element în această direcţie”, a declarat Tibor ZsinkĂł, vicepreşedinte MOL Ungaria pentru segmentul Downstream.

Există toate condiţiile necesare pentru ca drumurile din bitum-cauciuc să devină din ce în ce mai răspândite. Este de sperat că, pe termen lung, acest lucru să ducă la îmbunătăţirea semnificativă a stării drumurilor, deoarece aderenţa excelentă a bitumului-cauciuc la agregatele minerale reduce posibilitatea de formare a gropilor, iar capacitatea sa de acoperire mai mare va avea ca rezultat o probabilitate mai mică de apariţie a denivelărilor. În zonele rezidenţiale, poate fi un considerent important pentru companiile de construcţii să utilizeze această materie primă pentru a atinge niveluri semnificativ mai mici de zgomot din trafic, reducând poluarea fonică a mediului, se menţionează în comunicatul companiei.

Din investiţia de aproximativ 10 milioane de dolari, 75% a fost furnizată de MOL din resurse proprii, iar 25% a fost finanţată prin ajutor de stat obţinut în cadrul Programului de Susţinere a Investiţiilor în Întreprinderi Mari.

Te-ar mai putea interesa și
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate din listări au avut loc în 2021, a afirmat, joi, directorul general al BVB,......
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...