Grupul Telekom România, venituri în scădere cu 1% în 2017, la 972 milioane euro

Veniturile grupului Telekom au scăzut anul trecut cu 1,3%, la 972 milioane de euro, de la 985 milioane euro în 2016, potrivit raportului financiar publicat, joi, de gigantul german Deutsche Telekom, care controlează indirect operatorul din România. Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) ajustat pentru factori nerecurenţi a scăzut totodată cu 5,1%, de la 175 milioane euro la 166 milioane euro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 09:39
Grupul Telekom România, venituri în scădere cu 1% în 2017, la 972 milioane euro

Grupul Telekom România este format din companiile Telekom România Communications (fosta Romtelecom) şi Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România). Companiile sunt controlate indirect de Deutsche Telekom, prin OTE Grecia.

Statul român deţine 46% din acţiunile Telekom România Communications, prin Ministerul Comunicaţiilor.

Veniturile Telekom România Communications au crescut anul trecut cu 0,9%, de la 602,5 milioane euro la 607,7 milioane euro, iar profitul EBITDA ajustat a urcat cu 9%, de la 93,5 milioane euro la 101,9 milioane euro.

Compania are 1,18 milioane de clienţi ai serviciilor de internet broadband fix şi 1,47 milioane de clienţi la serviciile de televiziune, din care peste 500.000 au abonamente convergente fix-mobil. Numărul de linii active de telefonie fixă ale fostei Romtelecom a scăzut cu încă 2,5% anul trecut, coborând puţin sub 2,1 milioane, de la 2,15 milioane în 2016.

Telekom România Mobile Communications a încheiat anul cu venituri din servicii de 303,7 milioane euro, uşor mai reduse faţă de nivelul din anul anterior, în timp ce veniturile totale au crescut cu 1,7%, la 464,9 milioane euro. Profitul EBITDA ajustat a coborât totodată cu 28,8%, de la 81,7 milioane euro la 58,2 milioane euro.

Numărul clienţilor companiei de operaţiuni mobile a Telekom a scăzut cu 11,1% în 2017, de la 5,344 milioane la 4,748 milioane. Scăderea reflectă eliminarea de cartele prepay inactive, iar numărul clienţilor cu abonamente a crescut uşor în 2017, precizează compania.

Astfel, clienţii cu abonamente de telefonie mobilă au ajuns la 34,5% din baza totală de utilziatori ai Telekom România Mobile Communications, faţă de 30,5% în 2016.

În trimestrul al patrulea din 2017, veniturile Telekom Romania Communications au scăzut cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 160,3 milioane euro, în principal din cauza tendinței de scădere a veniturilor generate de serviciile de voce fixă. EBITDA ajustată a scăzut în ultimele trei luni ale anului cu 7,8%, la 26,1 milioane euro.

Numărul de clienţi cu pachete de servicii convergente fix-mobil a crescut cu 36% în trimestrul al patrulea, precizează compania într-un comunicat.

Telekom Romania Mobile Communications a înregistrat, în trimestrul al patrulea, venituri totale de 139,5 milioane euro, în creștere cu 14,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal datorită veniturilor mai mari generate de segmentul de abonamente și de veniturile mai ridicate din vânzarea de echipamente. Veniturile din servicii au crescut cu 13,1%, la 83,5 milioane euro. EBITDA ajustat a scăzut cu 16,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la 14,7 milioane euro.

În ultimul trimestru din 2017, venitul mediu pe utilizator (indicatorul ARPU) a fost de 6 euro, iar pe ansamblul anului trecut a atins 5,2 euro.

„În sinergie cu operațiunile fixe din România, Telekom Romania Mobile face pași spre îmbunătățirea performanței, prin extinderea acoperirii 4G, reorientarea eforturilor de vânzări și optimizarea costurilor”, spun reprezentanţii companiei în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  cu o zi-două întârziere
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  ...
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate......
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Noul regulament de furnizare a energiei electrice vine cu noutăți importante referitoare și la facturi. Toate facturile ...
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu ...
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – ...
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu ...