Grupul Telekom România, venituri în scădere cu 1% în 2017, la 972 milioane euro

Veniturile grupului Telekom au scăzut anul trecut cu 1,3%, la 972 milioane de euro, de la 985 milioane euro în 2016, potrivit raportului financiar publicat, joi, de gigantul german Deutsche Telekom, care controlează indirect operatorul din România. Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) ajustat pentru factori nerecurenţi a scăzut totodată cu 5,1%, de la 175 milioane euro la 166 milioane euro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 09:39
Grupul Telekom România, venituri în scădere cu 1% în 2017, la 972 milioane euro

Grupul Telekom România este format din companiile Telekom România Communications (fosta Romtelecom) şi Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România). Companiile sunt controlate indirect de Deutsche Telekom, prin OTE Grecia.

Statul român deţine 46% din acţiunile Telekom România Communications, prin Ministerul Comunicaţiilor.

Veniturile Telekom România Communications au crescut anul trecut cu 0,9%, de la 602,5 milioane euro la 607,7 milioane euro, iar profitul EBITDA ajustat a urcat cu 9%, de la 93,5 milioane euro la 101,9 milioane euro.

Compania are 1,18 milioane de clienţi ai serviciilor de internet broadband fix şi 1,47 milioane de clienţi la serviciile de televiziune, din care peste 500.000 au abonamente convergente fix-mobil. Numărul de linii active de telefonie fixă ale fostei Romtelecom a scăzut cu încă 2,5% anul trecut, coborând puţin sub 2,1 milioane, de la 2,15 milioane în 2016.

Telekom România Mobile Communications a încheiat anul cu venituri din servicii de 303,7 milioane euro, uşor mai reduse faţă de nivelul din anul anterior, în timp ce veniturile totale au crescut cu 1,7%, la 464,9 milioane euro. Profitul EBITDA ajustat a coborât totodată cu 28,8%, de la 81,7 milioane euro la 58,2 milioane euro.

Numărul clienţilor companiei de operaţiuni mobile a Telekom a scăzut cu 11,1% în 2017, de la 5,344 milioane la 4,748 milioane. Scăderea reflectă eliminarea de cartele prepay inactive, iar numărul clienţilor cu abonamente a crescut uşor în 2017, precizează compania.

Astfel, clienţii cu abonamente de telefonie mobilă au ajuns la 34,5% din baza totală de utilziatori ai Telekom România Mobile Communications, faţă de 30,5% în 2016.

În trimestrul al patrulea din 2017, veniturile Telekom Romania Communications au scăzut cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 160,3 milioane euro, în principal din cauza tendinței de scădere a veniturilor generate de serviciile de voce fixă. EBITDA ajustată a scăzut în ultimele trei luni ale anului cu 7,8%, la 26,1 milioane euro.

Numărul de clienţi cu pachete de servicii convergente fix-mobil a crescut cu 36% în trimestrul al patrulea, precizează compania într-un comunicat.

Telekom Romania Mobile Communications a înregistrat, în trimestrul al patrulea, venituri totale de 139,5 milioane euro, în creștere cu 14,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal datorită veniturilor mai mari generate de segmentul de abonamente și de veniturile mai ridicate din vânzarea de echipamente. Veniturile din servicii au crescut cu 13,1%, la 83,5 milioane euro. EBITDA ajustat a scăzut cu 16,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, la 14,7 milioane euro.

În ultimul trimestru din 2017, venitul mediu pe utilizator (indicatorul ARPU) a fost de 6 euro, iar pe ansamblul anului trecut a atins 5,2 euro.

„În sinergie cu operațiunile fixe din România, Telekom Romania Mobile face pași spre îmbunătățirea performanței, prin extinderea acoperirii 4G, reorientarea eforturilor de vânzări și optimizarea costurilor”, spun reprezentanţii companiei în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...