Grupurile internaţionale de servicii imobiliare au fost scoase de pe piaţa evaluărilor

Grupurile internaţionale de consultanţă imobiliară din România nu mai pot face evaluări autorizate dacă nu înfiinţează firme noi, în care mai mult de jumătate din acţionari sau asociaţi sunt evaluatori autorizaţi, care deţin majoritatea acţiunilor sau părţilor sociale.
Economica.net - Dum, 23 sept. 2012, 11:38
Grupurile internaţionale de servicii imobiliare au fost scoase de pe piaţa evaluărilor

De asemenea, consiliul de administraţie al acestor firme trebuie să fie ales în majoritate dintre acţionarii sau asociaţii evaluatori autorizaţi. Prevederile se regăsesc într-o ordonanţă aprobată anul trecut şi care a intrat în vigoare în luna iunie a acestui an.

Ordonanţa prevede, de asemenea, înfiinţarea unei noi asociaţii profesionale, denumită Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), din care însă firmele cu acţionariat majoritar format din persoane juridice nu pot face parte.

În aceste condiţii firmele de consultanţă imobiliară din România deţinute de grupuri internaţionale, care nu au astfel de vehicule, nu pot face evaluări autorizate începând din luna iunie. În această situaţie se află majoritatea firmelor mari de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, respectiv Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield sau The Advisers Knight Frank. Singura firmă de consultanţă imobiliară care îndeplineşte condiţiile impuse de ordonanţă şi a reuşit să-şi înfiinţeze o nouă entitate prin care să exercite această activitate este DTZ Echinox.

Consultanţii imobiliari au cerut ajutorul Consiliului Concurenţei, prin intermediul unei case de avocatură, care a trimis către Camera Deputaţilor o recomandare de reevaluare a prevederilor referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite de companii pentru a deveni membru ANEVAR, în sensul eliminării sau modificării acestor prevederi.

Legea de aprobare a ordonanţei, amendată cu propunerea Consiliului Concurenţei, este în curs de aprobare în Parlament, urmând să fie discutată în plen săptămâna următoare.

Astfel, Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield, The Advisers Knight Frank sunt practic scoase de pe piaţa de evaluare până când nu înfiinţează firme în noile condiţii, dacă propunerile de modificare nu sunt aprobate în Parlament.

„Piaţa de evaluare nu este o piaţă mare, chiar dacă se evaluează active de miliarde. Este un serviciu cu miză foarte mare, nu neapărat remunerat în consecinţă. Piaţa se ridica la valori cuprinse intre 10-20 de milioane de euro. Cu toate că ne referim la o sumă infimă, există pe acest subiect anumite dispute şi bineînţeles că au apărut tot felul de mişcări. Banii sunt puţini, dar mizele sunt mari. În acest context, noi avem o poziţie privilegiată şi privim obiectiv această dispută, înţelegem punctele de vedere atât ale colegilor noştri internaţionali, care spun că sunt cei mai în măsură să facă evaluări profesioniste pentru imobile comerciale, cât şi ale Uniunii (UNEVAR, n.r.), care consideră că în cazul unei profesii liberale firmele nu pot avea acţionari decât din rândul profesiei”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ Echinox.

Legislaţia actuală nu dezavantajează firma pe care Şerbănescu o conduce pentru că este singura franciză dintre jucătorii internaţionali care s-a organizat astfel încât structura acţionariatului să permită firmei DTZ Echinox să facă evaluări conform noilor norme.

Pe de altă parte, Şerbănescu apreciază că deşi legea prevede că evaluatorii trebuie asimilaţi cu practicienii în profesii liberale după modelul notarilor, avocaţilor şi a altor profesii similare, profesia de evaluator nu este considerată liberală în Codul Fiscal.

În general, activitatea de evaluare contribuie cu 10-25% la cifra de afaceri a unei firme de consultanţă imobiliară.

Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluare DTZ Echinox, a explicat că singura soluţie în contextul dat ar fi ca firmele de consultanţă imobiliară să înfiinţeze aceste entităţi, care să îndeplinească criteriile noilor prevederi, avertizând însă că nu este un proces simplu.

„Cu toate că am reuşit să ne reorganizăm, noua firmă nu a putut fi acreditată imediat de cele 10 bănci cu care aveam contracte cadru pentru că era o nouă entitate. S-au solicitat scrisori de recomandare de la alte bănci cu care s-a lucrat în trecut, sau cifra de afaceri pe ultimii trei ani. Doar datorită celor 10 ani de activitate pe piaţă şi de buna colaborare cu băncile, am avut sprijinul acestora în procesul de reacreditare”, a explicat Sergentu.

DTZ este parte a companiei australiene UGL, unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul serviciilor imobiliare din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...