GTC a pierdut 32 de milioane de euro în trei luni în România şi negociază cedarea ansamblului Felicity

Proprietăţile din România deţinute de dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC), listat pe Bursa de la Varsoşia, s-au depreciat cu 32 de milioane de euro în doar trei luni. Compania vrea să se concentreze doar pe Bucureşti, după ce valoarea mallurilor din provincie a scăzut cu 19 de milioane de euro. În plus, GTC este în negocieri cu creditorii pentru cedarea ansamblului de apartamente Felicity. 
Andrada Ghira - lun, 19 ian. 2015, 22:01
GTC a pierdut 32 de milioane de euro în trei luni în România şi negociază cedarea ansamblului Felicity

Consiliul de administraţie al Globe Trade Center SA şi-a informat acţionarii într-un raport că evaluarea preliminară a activelor companiei va fi cu 132 de milioane de euro mai mică decât valorile prezentate în situaţiile financiare de la 30 septembrie 2014. 

Acest declin este legat de activele localizate în oraşele secundare din România, Croaţia şi Bulgaria, precum şi de stocul de teren din Budapesta.

În anii anteriori, compania a suportat operaţiunile unor proiecte cu o perspectivă de îmbunătăţire a performanţelor de funcţionare, însă acest lucru însă nu a adus la rezultatele dorite.

„După reevaluarea performanţei portofoliului de proprietăţi deţinute în oraşele secundare din România, Croaţia, Bulgaria şi Ungaria în timpul celui de-al patrulea trimestru, managementul a decis să nu mai sprijine o parte din aceste active şi să vândă activele neperformante ale companiei„, se arată în raportul GTC.

Raportul mai arată şi care sunt valorile aşteptate ale proprietăţilor deţinute de GTC în regiune. Astfel, potrivit datelor prezentate, compania a pierdut în România 32 de milioane de euro în trei luni. Evaluarea este condiţionată de primirea rapoartelor finale de evaluare şi finalizarea procesului de audit.

Cea mai mare depreciere, de 19 milioane de euro, a fost înregistrată în cazul proprităţilor comerciale din oraşele secundare. GTC deţine trei centre comerciale sub brandul Galleria la Arad, Buzău şi Piatra Neamţ. Trei malluri, în afară de cel din Arad, au făcut obiectul unei tranzacţii ratate la începutul lui 2013. GTC a vândut totuşi un teren la Galaţi cu destinaţia mall, iar ulterior, în vara aceluiaşi an, a fost vândut şi mallul Galleria din Suceava.

GTC negociază cu imprumuturile luate de la bănci 

Acordurile de împrumut pentru proiectele Avenue Mall Osijek, Galeria Arad şi Galleria Stara Zagora, în valoare de 66 de milioane de euro, includ o convenţie de tip loan-to-value (nr. – valoarea de piaţă a garanţiilor egală cu creditul). 

Datorită scăderii valorilor proprietăţilor, aşa cum arată draftul de evaluare la 31 decembrie 2014, acordul nu a putut fi îndeplinit. O încălcare a acestuia trebuie remediată în termen de şase-12 luni de la anunţul dat de creditor, însă nicio notificare în conformitate cu acordul de împrumut nu a fost trimisă de creditori.

În plus, suma restantă de plată în cazul împrumutului pentru Galleria Piatra Neamţ, de aproximativ 6 milioane de euro, ar fi mai mare decât valoarea activului la 31 decembrie 2014. În prezent, GTC negociază cu băncile creditoare restructurarea împrumuturilor şi un grafic de rambursare. Compania a primit şi oferte de achiziţie pentru unele dintre aceste active, fără a menţiona pentru care dintre ele, şi este în proces de analiză a acestora.

Felicity, finalizat de GTC în zona Şoseaua Odăi, Bucureşti, ar putea fi preluat de UniCredit Ţiriac Bank, care a finanţat proiectul. 

Raportul companiei mai arată că acordurile de împrumut pentru proiectele rezidenţiale Felicity şi Sasad cu o valoare de aproximativ 34 milioane de euro includ de asemenea, convenţii de tip loan-to-value (nr. – valoarea de piaţă a garanţiilor egală cu creditul). La 31 decembrie, aceste acorduri nu au fost îndeplinite, iar GTC negociază termenii împrumuturilor cu creditorii. Se discută două opţiuni: creditorii ar putea prelua proiectele sau le pot vinde împreună cu GTC şi anulază împrumuturile existente.

Acţiunile GTC au scăzut puternic pe fondul unei deprecieri istorice

În Polonia, GTC este al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar în funcţie de valoarea de piaţă, potrivit Bloomberg, iar pe 16 ianuarie, atunci când compania a făcut public acest raport , acţiunile s-au prăbuşit cu 17 %, cel mai scăzut nivel din 2004. 

Cu 78 de milioane de euro cash la sfârşitul lui 2014, GTC se va continua planul de vânzare de noi acţiuni în prima jumătate a acestui an pentru finanţarea de achiziţii, a declarat Thomas Kurzmann, CEO GTC SA, citat de Bloomberg. În România, compania se va concentra pe Bucureşti. GTC a fost unul dintre dezvoltatorii interesaţi de achiziţia centrului comercial Promenada din Bucureşti, cumpărat cu 148 de milioane de euro de NEPI. 

Raportul financiar al GTC va fi publicat pe 23 martie. Cel mai mare acţionat al companiei este compania de private quity din SUA, Lone Star Funds, are deţine 30,2 % din GTC.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...