Gunther Oettinger: România are un potenţial foarte mare în domeniul digital

România are un potenţial foarte mare în domeniul digital, pe care îl poate exploata împreună cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, pentru a crea valoare adăugată, a declarat vineri comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Gunther Oettinger, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Economica.net - vin, 26 aug. 2016, 10:41
Gunther Oettinger: România are un potenţial foarte mare în domeniul digital

‘România are, în domeniul digital, un potenţial foarte mare pe care îl poate exploata împreună cu celelalte ţări membre pentru ca în final să se creeze valoare adăugată’, a explicat comisarul european.

Totodată, el a vorbit despre necesitatea creării, împreună cu guvernele statelor membre şi cu reprezentanţii industriei, a unei pieţe unice în domeniu, în condiţiile în care digitalizarea a pătruns în toate domeniile societăţilor europene.

‘Trăim într-o revoluţie digitală, a tehnologiei şi a serviciilor bazată pe calităţi materiale. În ultimii ani, evoluţia a fost marcată de schimbări profunde sectoriale, la nivel de hardware, software, ale telecomunicaţiilor, dar azi tehnologiile digitale trec prin toate sectoarele economice şi sociale. Industria cinematografică a fost digitalizată, domeniul mass-media este în proces de digitalizare, sectorul bancar şi de asigurări sunt digitalizate, producţia industrială, serviciile de mobilitate sunt din ce în ce mai digitalizate. 90% din produse şi servicii sunt supuse unui proces de transformare’, a mai spus comisarul Oettinger.

Însă, în acest sens, oficialul european susţine că este absolut necesară uniformizarea legislaţiei la nivel european.

El a dat exemplul pirateriei, care nu poate fi combătută eficient cu 28 de legislaţii diferite la nivel naţional. ‘În ziua de astăzi, muzica, operele compozitorilor, ale scriitorilor pot fi accesate şi furate de pe internet fără niciun fel de restricţie, fără niciun fel de răspundere. Răspunderea trebuie să joace un rol important’, a subliniat Oettinger.

Potrivit sursei citate, drepturile de autor trebuie să beneficieze de o legislaţie nouă şi, în prezent, la nivel european, se lucrează la un pachet legislativ în acest domeniu.

Totodată, Gunther Oettinger a dat ca exemplu telefonia mobilă, care creează probleme consumatorilor mai ales în zonele de graniţă, pentru că funcţionează în fiecare ţară după reglementări specifice.

În plus, comisarul european a evidenţiat şi necesitatea securităţii cibernetice, având în vedere că datele conţinute în actualele structuri de comunicaţii sunt expuse riscului de a fi furate. ‘Războaiele viitorului se vor purta prin reţele, de aceea necesitatea siguranţei cibernetice este foarte mare’, a subliniat Oettinger.

Comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Gunther H. Oettinger, care efectuează o vizită în România, în perioada 25 – 26 august, a susţinut un discurs la conferinţa la nivel înalt ‘Digitalizarea – Viitorul Europei’, organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, potrivit unei transmisii live a secretarului de stat în Transporturi Irinel......
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...