Miniştrii lui Cioloş merg în Parlament. Urmează audierile şi votul de învestitură

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior să primească votul de învestitură în plenul reunit.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 05:04
Miniştrii lui Cioloş merg în Parlament. Urmează audierile şi votul de învestitură

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să stabilească luni calendarul desfăşurării audierilor.

Premierul desemnat Dacian Cioloş se va prezenta în Parlament cu următoarea listă de propuneri pentru portofolii:

ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Viceprim-ministru – Costin Grigore Borc

Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Transporturilor – Marian Dan Costescu

ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Viceprim-ministru – Vasile Dâncu

Ministerul Finanţelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu

Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Răducu

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăş

Ministerul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu

Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă

Ministerul Apărării Naţionale – Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională – Marius-Raul Bostan

Ministerul Justiţiei – Cristina Guseth

– Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Cristiana Paşca Palmer

Ministerul Sănătăţii – Patriciu Achimaş-Cadariu

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice – Adrian Curaj

Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu

– Ministerul Tineretului şi Sportului – Elisabeta Lipă

Ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru

– Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu

– Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur

– Şeful Cancelariei primului-ministru – Ioan Dragoş Tudorache

Iniţial, pentru portofoliul Sănătăţii a fost propus Andrei Baciu, însă acesta a fost retras, iar în cursul serii de duminică Guvernul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că ‘nominalizarea pentru Ministerul Sănătăţii trimisă Parlamentului de către domnul Prim-Ministru desemnat Dacian Cioloş este domnul conferenţiar universitar doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca’.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a urmărit să aleagă în echipa guvernamentală oameni ‘profesionişti, integri, deschişi spre dialog’, precizând că luni şi marţi va merge cu aceştia în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură.

*** Poziţiile partidelor parlamentare înaintea votului pentru învestirea Cabinetului Cioloş

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că CExN al partidului recomandă parlamentarilor social-democraţi să voteze în favoarea învestirii Guvernului Cioloş dacă miniştrii desemnaţi vor avea o prestaţie bună în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

‘CExN recomandă grupurilor parlamentare ale PSD, în condiţiile în care mâine (n.r. – luni) şi poimâine (n.r. – marţi) miniştrii desemnaţi vor avea o prestaţie bună în comisii şi vor demonstra că sunt oamenii potriviţi la locurile potrivite, să voteze pentru învestirea acestui Guvern. În ce priveşte susţinerea ulterioară a Guvernului, PSD îşi rezervă dreptul de a monitoriza activitatea fiecărui ministru şi minister în parte, precum şi activitatea Guvernului în ansamblu, pentru a ne asigura că valorile, principiile, măsurile, angajamentele pe care noi le-am luat în ultimii ani vor fi respectate şi de viitorul Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare şi de la angajamentele prezentate în cadrul discuţiilor de azi va fi sancţionat foarte serios de către PSD’, a afirmat Dragnea, la Parlament, după şedinţa CExN al PSD.

* Partidul Naţional Liberal nu are nicio reţinere în a susţine Guvernul Cioloş, având în vedere că este o echipă care promite, iar programul de guvernare se suprapune pe cel al liberalilor, au anunţat, duminică, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş.

‘Este o echipă care promite multe, i-am spus şi în interior domnului Cioloş că nu-l invidiez, dar îi urez succes. (…) A fost singura soluţie agreată se pare de toată lumea la sugestia preşedintelui Klaus Iohannis pentru a ieşi din această criză politică. Ne-a prezentat un decalog, un set de priorităţi pe care Guvernul domniei sale îl are în vedere. Ne bucurăm că acest set de priorităţi se suprapune pe programul de guvernare al PNL, motiv pentru care nu avem nicio ezitare în a spune că parteneriatul dintre PNL, Guvernul tehnocrat condus de premierul Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis este un proiect prioritar pentru PNL. Îl asigurăm că vom fi alături de acest Guvern în orice proiect care este spre binele României’, a afirmat Alina Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a spus că liberalii vor vota la învestitură echipa guvernamentală a lui Dacian Cioloş şi vor sprijini şi proiectele atâta timp cât corespund aşteptărilor populaţiei.

Şi UNPR şi-a exprimat susţinerea faţă de noul Guvern.

‘Uniunea Naţională pentru Progresul României va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta’, se arăta într-un comunicat al UNPR transmis AGERPRES, după întâlnirea pe care liderii progresişti au avut-o cu premierul desemnat Dacian Cioloş pe tema formării noului Guvern.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că premierul desemnat Dacian Cioloş nu va avea probleme la învestirea Cabinetului său, întrucât şi-a asigurat susţinerea PSD prin nominalizarea lui Vasile Dâncu, iar pentru următorul an va exista stabilitate politică.

El a declarat, pentru AGERPRES, că o decizie referitoare la susţinerea acordată Cabinetului Cioloş de UDMR va fi luată luni, dar recomandarea sa pentru parlamentarii formaţiunii este să dea un vot de învestitură. ”Noi vom avea o întâlnire mâine cu el (n.r. – Dacian Cioloş), la 15,30, la grupurile reunite şi după aceea vom lua o decizie formală, dar recomandarea mea este pentru a da un vot de învestitură pentru acest Guvern”, a afirmat Kelemen Hunor.

Partidul Social Românesc va vota pentru învestirea Cabinetului condus de Dacian Cioloş, însă o viitoare susţinere în Parlament va depinde de modul în care noul Guvern va răspunde aşteptărilor populaţiei, a anunţat duminică preşedintele PSRO, Mircea Geoană.

‘PSRO consideră că principala obligaţie a noului Guvern va fi să vină cu un program de guvernare solid, axat pe crearea de locuri de muncă. (…) Vom vota învestirea Cabinetului Cioloş, dar susţinerea PSRO în Parlament va depinde foarte mult de modul în care noul Cabinet va şti să răspundă acestor aşteptări’, a declarat Geoană.

Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor (art. 103, alin. 3). După şedinţa comună a Parlamentului, ‘primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul’ (art. 104, alin. 1 din Constituţie).

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...