Guvern Grecia: Unii membri ai zonei euro ‘nu vor o soluţie’

Guvernul grec a estimat joi că reuniunea de vineri, de la Bruxelles, a miniştrilor de finanţe din zona euro 'va lăsa să se vadă cine vrea o soluţie şi cine nu vrea', după ce Germania a respins cererea Atenei privind prelungirea acordului de asistenţă financiară, informează AFP.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 16:20
Guvern Grecia: Unii membri ai zonei euro 'nu vor o soluţie'

Într-un comunicat prezentat de guvernul grec ca reacţie la declaraţia Ministerului de Finanţe al Germaniei, Grecia estimează că ‘Eurogrupul are mâine (vineri) două opţiuni: să accepte sau să respingă cererea Greciei’. ‘Aceasta va dezvălui cine vrea o soluţie şi cine nu vrea’, se menâionează în comunicat.

Ministerul de Finanţe al Germaniei a estimat că cererea privind extinderea asistenţei financiare formulată de Atena nu constituie ‘o soluţie substanţială’ şi nu răspunde criteriilor fixate de zona euro.

În propunerea sa privind prelungirea cu şase luni a asistenţei financiare, propunere trimisă joi dimineaţa zonei euro, guvernul stângii radicale de la Atena acceptă supervizarea din partea creditorilor săi (UE, BCE şi FMI), chiar dacă nu foloseşte cuvântul ‘troika’, aceasta fiind o concesie majoră din partea Atenei.

De asemenea, guvernul grec se angajează ‘să finanţeze pe deplin orice nouă măsură, abţinându-se în acelaşi timp de la orice acţiune unilaterală care ar submina obiectivele bugetare, relansarea economică şi stabilitatea financiară’.

Un grup de lucru al zonei euro, instanţa zonei euro la nivel de înalţi funcţionari, urma să se reunească pentru a evalua, joi după-amiază, cererea Greciei şi a pregăti vineri o a treia reuniune a miniştrilor de finanţe din ultimele 10 zile.

Te-ar mai putea interesa și
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii aprilie, a scăzut, așa cum era de fapt previzibil....
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...