Guvern: Împrumut de 200 de milioane de euro de la BIRD pentru sistemul de învăţământ

Guvernul a aprobat, miercuri, contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) a unui împrumut de 200 de milioane de euro în vederea finanţării implementării Proiectului privind învăţământul secundar, informează Biroul de Presă al Executivului.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 15:50
Guvern: Împrumut de 200 de milioane de euro de la BIRD pentru sistemul de învăţământ

‘Proiectul are scopul să contribuie la îmbunătăţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învăţământul de stat cu rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universităţi din sistemul de stat’, precizează sursa citată.

Proiectul, structurat pe trei componente, vizează, între altele, ‘intervenţii la nivelul liceelor şi intervenţii sistemice care vor consta în granturi, asistenţă tehnică, instruire şi bunuri’ pentru realizarea mai multor activităţi: ‘acordarea unor ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesională, activităţi extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiţii, reţele intraşcolare, stagii de formare, achiziţii de bunuri’.

Activităţile vizate de intervenţiile sistemice constau în ‘revizuirea programei şcolare, formarea cadrelor didactice, îmbunătăţirea platformei on-line pentru evaluări şi examene naţionale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc’.

‘Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia 1160 de licee din mediul rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat’, potrivit sursei citate.

Totodată, se au în vedere intervenţii sistemice la universităţi şi programe de vară care vor consta în granturi şi asistenţă tehnică pentru realizarea unor activităţi pentru sprijinirea studenţilor cu risc de abandon şcolar: ‘programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învăţământ’.

‘Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia circa 300 de facultăţi din întreaga ţară, adică 85% din totalul facultăţilor de stat’, precizează Guvernul.

O altă componentă se referă la managementul proiectului, monitorizare şi evaluare, în cadrul căreia se vor finanţa costuri legate de implementarea, monitorizarea şi evaluarea unor studii privind eficienţa diferitelor programe finanţate.

Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în şapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.

‘Din punctul de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, împrumuturile BIRD sunt competitive si mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională’, mai notează comunicatul Biroului de Presă al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...