Guvernatorul Antalyei: Doar 1% dintre turiştii străini sunt români. Cei mai mulţi sunt nemţi, olandezi şi suedezi

Circa 18 milioane de turişti au vizitat, în 2015, Antalya, dintre care 12 milioane au fost străini, însă mai puţin de 1% au venit din România, a declarat, marţi, guvernatorul provinciei Antalya, Muammer Turker, într-o întâlnire cu jurnalişti români, anunţă Agerpres.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 14:42
Guvernatorul Antalyei: Doar 1% dintre turiştii străini sunt români. Cei mai mulţi sunt nemţi, olandezi şi suedezi

‘Antalya atrage, în cele 2.400 de hoteluri din zonă, dintre care 380 de 5 stele, 60% din totalul turiştilor veniţi în Turcia. Este cea mai sigură zonă turistică pentru că punem preţ, în principal, pe siguranţa oamenilor. Este păcat că o criză politică avută cu Rusia s-a transformat într-una economică. Ambele părţi au de suferit. În 2015, în Antalya au ajuns circa trei milioane de turişti ruşi, iar cu un an înainte 3,5 milioane’, a precizat Muammer Turker.

În biroul guvernatorului provinciei Antalya este afişat citatul lui Mustafa Kemal Ataturk: ‘Antalya este, fără îndoială, cel mai frumos loc din lume’. Considerată capitala turismului turc, Antalya se află pe primul loc şi în agricultura ţării, iar guvernatorul Turker spune simplu că ‘turismul hrăneşte agricultura, iar agricultura hrăneşte turismul’.

‘În 2015, cei mai mulţi turişti au venit din Germania, Rusia, Olanda, Danemarca. Desigur, în acest an, am sesizat o oarecare temere în rândul unor turişti. Este o pierdere pentru noi, în mod cert. Nu putem spune cât de mare. Asta vom vedea în perioada iunie, iulie. Anul acesta, estimăm că cei mai mulţi turişti din Europa vor veni din Germania, Rusia, Olanda, Marea Britanie, Suedia. Din România au venit, în 2015, circa 100.000 de turişti. Îi invităm să descopere Antalya, cu atât mai mult cu cât în acest an sunt oferte la preţuri reduse’, a afirmat Muammer Turker.

Antalya dispune de 621.000 de paturi în hoteluri, iar dacă se adaugă şi cele din apartamentele şi vilele turistice numărul lor creşte la 800.000. În Antalya trăiesc circa 80.000 de străini, dintre care 40.000 sunt ruşi.

‘Pentru a-i ajuta pe cei care lucrează în turism, în actualul context al pierderii provizorii a pieţei ruse, Guvernul acordă sprijin sub diferite forme. Agenţiile care aduc turişti străini, mai ales în Antalya, primesc 6.000 de dolari pe avion. Celor care lucrează în turism şi au datorii la bănci, statul turc le-a amânat datoria. În turism, în special în Antalya, se lucrează cam 9 luni pe an, iar iarna nu se lucrează. Dacă un om a muncit 9 luni pe an în turism, celelalte trei luni statul îi plăteşte asigurările de sănătate şi salariul. Statul vrea să ajute turismul în această perioadă’, a explicat Muammer Turker.

În Antalya, circa 300.000 de persoane lucrează direct în turism, fără a lua în calcul domeniile conexe. Antalya este un punct de atracţie turistică şi pentru cei care preferă turismul wellness, hotelierii fiind susţinuţi de un program special pentru dezvoltarea acestui segment.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...