Guvernatorul Băncii centrale a Bulgariei va demisiona în zilele următoare, susţine ministrul de Finanţe

Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat luni că guvernatorul Băncii centrale a Bulgariei (BNB) va demisiona din funcţie în cursul acestei săptămâni, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 22 iun. 2015, 14:27
Guvernatorul Băncii centrale a Bulgariei va demisiona în zilele următoare, susţine ministrul de Finanţe

Bulgaria caută un nou guvernator după ce, anul trecut, colapsul Corporate Commercial Bank (Corpbank) a declanşat cea mai mare criză bancară pe care a înregistrat-o ţara după anii 1990. Guvernatorul Vladislav Goranov a fost considerat vinovat pentru colapsul Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria.

‘Avem un angajament clar din partea guvernatorului Ivan Iskrov că îşi va da demisia în cursul acestei săptămâni. Dacă demisia va fi prezentată astăzi (luni – n.r.) sau marţi este o decizie personală a guvernatorului BNB’, a declarat Vladislav Goranov.

Informaţia nu a fost confirmată însă de Banca centrală a Bulgariei. ‘Tot ceea ce pot să spun este că Vladislav Goranov nu a demisionat şi nici nu şi-a declarat intenţia de a face acest lucru’, a spus un purtător de cuvânt al instituţiei.

Mandatul de şase ani al lui Vladislav Goranov expiră în luna octombrie, iar o comisie parlamentară urmează să desemneze un succesor la începutul lunii următoare când vor fi audiaţi patru posibili candidaţi. Iskrov a declarat în repetate rânduri că este gata să demisioneze după ce parlamentarii vor ajunge un acord cu privire la succesorul său.

Noul guvernator va trebui să înăsprească supravegherea sistemului bancar, să pregătească băncile pentru testele de rezistenţă de anul viitor şi să lucreze la planurile Bulgariei pentru aderarea la zona euro.

Candidatul cu cele mai mari şanse este Dimitar Radev, un economist care a lucrat şi la Fondul Monetar Internaţional şi a cărui candidatură este susţinută de partidul de la putere GERB şi partenerul de coaliţie Blocul Reformist. În plus, Radev ar putea să beneficieze şi de principalele partide de opoziţie, socialiştii şi minoritatea turcă.

Ceilalţi candidaţi sunt Biser Manolov, un expert financiar din consiliul de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor bancare, Grigorii Vazov, un fost adjunct al ministrului Economiei, şi Victor Yotzov, un economist care a ocupat şi funcţia de reprezentant al Bulgariei la FMI.

Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria, a instaurat din 1997 un Consiliul monetar, prin care moneda naţională este legată de euro, ceea ce contribuie la menţinerea datoriei externe la un nivel relativ scăzut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia va cheltui 2,8 miliarde de euro anul viitor pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie electrică
Italia va cheltui 2,8 miliarde de euro anul viitor pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie ...
Ministerul Finanţelor din Italia intenţionează să cheltuie aproximativ 2,8 miliarde de euro din bugetul pe 2022 pentru ...
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de lei, medic veterninar – de la 2.500 de lei
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de consultant relaţii cu clienţii, remunerat cu salarii ...
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Lanțul de magazine Profi anunță că retrage de la vânzare un lot de pipote de pui produse în Polonia și ambalate de ...