1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Guvernatorul Băncii centrale a Lituaniei, cel mai prost plătit membru al Consiliului guvernatorilor BCE

Cu un salariu anual de 77.107 euro, guvernatorul Băncii centrale a Lituaniei, Vitas Vasiliauskas, câştigă de cinci ori mai puţin decât preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, şi de şapte ori mai puţin decât preşedintele Băncii centrale a Belgiei, Luc Coene, arată datele publicate miercuri de Bloomberg.

07 ian, 2015 | Agerpres

Începând de la 1 ianuarie 2015, Lituania a devenit cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro, astfel că Vitas Vasiliauskas a dobândit calitatea de membru al Consiliului guvernatorilor BCE, scrie Agerpres.

Cu o valoare de 545.369 euro salariul anual de care beneficiază, preşedintele Băncii centrale a Belgiei, Luc Coene, eclipsează restul membrilor Consiliului guvernatorilor BCE, fiind mai mare chiar şi decât salariul de 378.240 euro de care beneficiază preşedintele Mario Draghi.

'Disparitatea salariilor este o ilustrare foarte bună a nivelului veniturilor şi arată foarte bine că aceste economii nu sunt egale', a declarat Lars Christensen, economist şef la Danske Bank A/S.

Diferenţele existente la capitolul remuneraţiilor de care beneficiază preşedinţii băncilor centrale nu sunt limitate însă la zona euro. De exemplu, în timp ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, câştigă 480.000 de lire sterline (730.000 de dolari) pe an sub formă de salariu, la care se adaugă o alocaţie pentru locuinţă, omologul său de la Rezerva Federală americană (Fed), Janet Yellen, a câştigat 201.700 dolari anul trecut.

După colapsul Lehman Brothers Holdings Inc.' în 2008, pachetele salariale de care beneficiază preşedinţii băncilor centrale au început să fie urmărite cu atenţie de opinia publică în condiţiile în care Europa se chinuie să-şi relanseze economia.

Remuneraţia de care beneficiază Vitas Vasiliauskas a avut de suferit de pe urma crizei financiare globale, care a anulat 15% din Produsul Intern Brut al Lituaniei şi a impus mai multe măsuri de austeritate. Predecesorul actualului guvernator al Băncii centrale a Lituaniei a renunţat la jumătate din salariul său în 2010 iar în anul următor, când a fost numit în funcţie Vasiliauskas, Parlamentul de la Vilnius a redus cu încă 15% salariul guvernatorului Băncii centrale. Criza economică a afectat şi salariul preşedintelui Băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, care câştigă în prezent 7.342 de euro pe lună, după ce predecesorul său a acceptat două etape de reducere voluntară a salariului cu 20% respectiv 30%.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO