Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a trecut la ofensivă în scandalul bancar

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, l-a acuzat pe magnatul aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, care a dus la demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), că încearcă să saboteze industria bancară din Polonia, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 19 nov. 2018, 17:42
Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a trecut la ofensivă în scandalul bancar

Săptămâna trecută, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat un articol conform căruia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), Marek Chrzanowski, i-ar fi oferit miliardarului Leszek Czarnecki un tratament favorabil pentru băncile sale în schimbul angajării unui expert jurist recomandat chiar de Marek Chrzanowski. Acesta din urmă, un protejat al Guvernatorului Adam Glapinski, a demisionat în urma acestui scandal.

„Leszek Czarnecki, proprietarul băncilor Getin Noble Bank SA şi Idea Bank SA, precum şi avocatul său încearcă să destabilizeze sistemul bancar polonez şi vreau să le spun că nu vor reuşi. Nu amestecaţi jocurile voastre politice cu sistemul bancar pentru că polonezii vor avea de suferit”, a declarat duminică guvernatorul Adam Glapinski, într-un interviu acordat postului public de televiziune TVP Info.

De asemenea, Adam Glapinski a ţinut să îi asigure pe polonezi că banii lor sunt în siguranţă. „Ceea ce se întâmplă poate fi o îngrijorare pentru oamenii obişnuiţi dar nu pentru bancheri pentru că aceştia ştiu că industria financiară poloneză este foarte stabilă”, a spus Glapinski. Acesta a mai făcut un apel către politicieni să evite „jocurile” care ar putea submina băncile după ce principalul partid de opoziţie a cerut o anchetă parlamentară în acest scandal de corupţie.

Scandalul din jurul Getin Noble Bank SA, o bancă cu depozite în valoare de peste 10 miliarde dolari, i-a speriat însă pe investitori astfel că vineri indicele bursier care regrupează acţiunile băncilor poloneze a scăzut cu 4%, cel mai mare declin zilnic din ultimii doi ani.

Reacţia lui Adam Glapinski vine după ce Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a spus că este posibil ca şi el să fi fost înregistrat în secret de miliardarul Leszek Czarnecki, care nu a făcut deocamdată niciun fel de comentarii publice după articolul de săptămâna trecută din Gazeta Wyborcza.

Atât Adam Glapinski cât şi Guvernul de la Varşovia încearcă să ţină sub control acest scandal şi pagubele la adresa reputaţiei lor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...