UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul privind Graţierea şi OUG pentru modificarea codurilor penale. Peste 15.000 de oameni în faţa Guvernului

Ministrul Justiţiei Florin Iordache a anunţat că Guvernul proiectul de lege privind Graţierea şi OUG privind modificarea codurilor penale. Ordonanţa va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial. 
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 20:00
UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul privind Graţierea şi OUG pentru modificarea codurilor penale. Peste 15.000 de oameni în faţa Guvernului

Cotidianul „Adevărul” a obţinut documentul privind modificarea Codului Penal, pe care îl puteţi consulta aici.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de Digi24.ro.

El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară de Guvernul Grindeanu.

„Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)”, a spus Florin Iordache.

În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

„La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. „Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

„La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”, a motivat ministrul Justiţiei decizia luată în această seară.

Ministrul Justiţiei a refuzat să dea alte explicaţii, răspunzându-le reporterilor că numai guvernul îşi stabileşte priorităţile.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: „OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

Iordache a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor care l-au întrebat dacă vor fi favorizaţi Liviu Dragnea sau alţi acuzaţi penal.

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. „Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

Modificările au venit în urma consultărilor, a subliniat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat la nivel de grup de......
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...