Guvernul a adoptat Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru perioada 2015-2020

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o Hotărâre, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru perioada 2015-2020, unul dintre instrumentele principale de implementare a Strategiei naţionale în acest domeniu, se arată într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 22 iul. 2015, 15:27
Guvernul a adoptat Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru perioada 2015-2020

Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru perioada 2015-2020 include cinci programe, respectiv: Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Cooperarea europeană şi internaţională, program prin care se susţine participarea la proiecte internaţionale de cercetare în scopul facilitării mobilităţii cercetătorilor şi accesului lor la programe şi instituţii de cercetare care nu sunt disponibile în România.

Printre programele incluse în cadrul aceluiaşi Plan se mai află: Cercetare fundamentală şi de frontieră (care are ca obiectiv menţinerea şi dezvoltarea domeniilor de nişă, în care cercetarea fundamentală românească are avantaj competitiv şi masă critică de cercetători) şi Cercetare în domenii de interes strategic, program suport condus de instituţii cu rol de coordonare ştiinţifică în domenii de interes strategic pentru formarea şi dezvoltarea instituţiilor de cercetare şi a componentelor naţionale în domenii de interes strategic pentru România.

‘Fiecare program conţine subprograme, în cadrul cărora se vor organiza competiţii de propuneri de proiecte care pun în practică instrumentele de finanţare prin tipuri de proiecte destinate anumitor grupuri ţintă şi anumitor tipuri de activităţi. Condiţiile de participare, activităţile eligibile şi cheltuielile eligibile se vor stabili prin pachetul de informaţii specific competiţiei’, se menţionează în comunicat.

Bugetul total al Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III pentru întreaga perioadă va fi de maximum 15 miliarde de lei şi se va asigura din fonduri de la bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile şi contribuţii ale partenerilor la proiecte.

Potrivit sursei citate, atribuirea contractelor de finanţare pentru conducerea şi execuţia proiectelor se realizează conform normelor metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare prevăzute de HG 1265/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

‘Prin implementarea Planului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare III se urmăreşte atingerea unor obiective precum: transformarea sistemului naţional de CDI într-un sistem naţional de inovare funcţional, eficient, cu performanţe şi impact la nivelul mediei europene pentru sistemele din aceasta categorie. În acest sens, se urmareşte, între altele, stimularea cooperării între instituţiile din sistemul public de CDI şi operatorii economici, precum şi încurajarea exploatării comerciale a invenţiilor şi a altor rezultate ştiinţifice, în special de către persoane juridice române’, se menţionează în informarea Guvernului.

De asemenea, odată cu derularea iniţiativei se urmăreşte asigurarea masei critice de cercetători în sistem şi dezvoltarea noilor generaţii de cercetători competitivi la nivel internaţional, creşterea nivelului şi eficienţei finanţării publice prin concentrarea resurselor în sectoare cu relevanţă economică şi cu potenţial de cercetare demonstrat (în special domeniile de specializare inteligentă) şi stimularea cheltuielilor private de CDI, prin cofinanţare publică, pentru a atinge până în 2020 un nivel de 1% din PIB şi modernizarea administraţiei cercetării şi creşterea capacităţii administraţiei centrale din domeniu.

Aprobarea Planului Naţional 2015-2020 permite lansarea noilor competiţii de proiecte şi cofinanţarea programelor şi proiectelor internaţionale la căre România, sau entităţi de cercetare din România sunt parte, inclusiv în cadrul programului Orizont 2020, conform angajamentelor asumate la nivel internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum......
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
Când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică, oamenii plătesc cu viața. Acesta este avertismentul ...
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
Directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei ...
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
2024 pare să fie un an de vârf pentru vacanţele de croazieră, turişti cu toate tipurile de buget şi venituri rezervând ...