Guvernul a adoptat proiectul de lege privind limitarea plăţilor în numerar

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Economica.net - mie, 02 apr. 2014, 12:43
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind limitarea plăţilor în numerar

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis AGERPRES, proiectul de lege prevede că limitarea plăţilor în numerar se extinde şi la alţi operatori economici decât persoanele juridice şi anume: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică. Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

De asemenea, proiectul adoptat de Guvern mai stabileşte limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar la 5.000 lei/persoană în cazul operaţiunilor de plăţi în numerar sau de încasări în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, restituiri sau acordări de împrumuturi sau alte finanţări.

În plus, proiectul de lege vizează şi limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană dar şi limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie.

Cei care încalcă prevederile legii primesc amenzi în cuantum de 25% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.

Pentru instituţiile bancare emitente şi acceptante din România, proiectul de lege introduce obligaţia de a respecta plafoanele maxime prevăzute de lege pentru comisioanele interbancare.

Totodată, instituţiile acceptante au obligaţia de a include în acordurile încheiate cu beneficiarii plăţilor informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plata.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...