Guvernul a adoptat regulamentul sporurilor din sistemul medical

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre privind regulamentul-cadru care stabileşte locurile muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială.
Economica.net - joi, 29 mart. 2018, 13:02
Guvernul a adoptat regulamentul sporurilor din sistemul medical

‘În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind regulamentul-cadru care stabileşte locurile muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

El a amintit că Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială de 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Barbu a precizat că anexele la HG stabilesc procente diferenţiate pe locuri de muncă şi categorii de personal în funcţie de condiţii specifice.

El a menţionat că în ceea ce priveşte locurile de muncă cu condiţii periculoase sporurile sunt de 15% până la 25% din salariul brut, la locurile de muncă cu condiţii deosebit de periculoase – de la 35% până la 85%, la locurile de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare – de la 5% până la 15%, la locurile cu condiţii grele – de la 10% până la 15%.

Totodată, personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţii periculoase beneficiază de sporuri până la 30%, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare cu specific deosebit – de la 10% până la 15%, personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate – până la 20%, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de asistenţă socială pentru care există sau nu cazare – de la 7,5% până la 75%.

Nelu Barbu a explicat că se aplică un spor mai mare pentru cei care lucrează în condiţii foarte periculoase, dând ca exemplu angajaţii din laboratoare în care sunt testate afecţiuni precum SIDA sau pe cei lucrează cu pacienţi care suferă de TBC.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a indicat că locurile de muncă, mărimea concretă a sporurilor şi categoriile de personal care primesc sporurile se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţiilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...