1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

News

Guvernul a aprobat Master-Planul investiţiilor în turism

Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre discutată în şedinţa de vineri, Programul Multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism.

04 aug, 2017 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, Programul Multianual, denumit 'Master-Planul investiţiilor în turism', are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică.

De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism şi o direcţionare eficientă a investiţiilor publice, dezvoltarea unei reţele de destinaţii turistice competitive pe plan internaţional, valorificarea durabilă a specificului local şi a elementelor de identitate naţională prin turism şi promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Conform Guvernului, actul normativ prevede: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement, dar şi dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării şi cea din zona montană înaltă şi extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.

'Contribuţia financiară a Ministerului Turismului în investiţii variază în funcţie de nivelul de importanţă. Pentru investiţiile de importanţă naţională, contribuţia aparţine în totalitate ministerului. În această categorie se încadrează dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km şi a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării şi a litoralului Mării Negre', se spune în comunicat.

Potrivit Executivului, pentru investiţii realizate în staţiunile de interes naţional, atestate în condiţiile legii, contribuţia instituţiei este de 90%, iar contribuţia unităţii administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare este de 10%. Pentru investiţii realizate în staţiunile de interes local, contribuţia Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuţia UAT-ului beneficiar este de 15% . Contribuţia Ministerul Turismului este de 70% şi contribuţia UAT-ului/asociaţiei de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiţii în domenii de aplicare ale Hotărârii, altele decât cele menţionate anterior.

Direcţiile de acţiune pentru extinderea investiţiilor în turism au fost fundamentate în baza studiului de cercetare aferent perioadei 2007-2016, realizat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului.

Executivul mai spune că stabilirea investiţiilor finanţabile a fost realizată şi pe baza unei consultări a unităţilor administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, în funcţie de necesităţile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică. În urma aplicării filtrelor de selecţie prezentate au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO