Guvernul a aprobat proiectul de lege privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional şi a decis constituirea Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială al cărui preşedinte va fi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 22 iul. 2015, 14:50
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional

Proiectul prevede că respectivul Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va fi constituit din reprezentanţi ai BNR, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Guvernului. Comitetul va funcţiona ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general, ce va fi format din nouă membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi vice-guvernatori şi economistul-şef ai BNR, preşedintele şi prim-vicepreşedintele ASF, doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de către primul-ministru.

De asemenea, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, instituţie cu responsabilităţi în procesul de soluţionare a situaţiei instituţiilor de credit aflate în dificultate, va participa la şedinţele Comitetului, fără a avea drept de vot.

Membrii Consiliului general nu vor fi remuneraţi pentru activitatea desfăşurată.

‘Proiectul de act normativ are un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, întrucât stabilitatea financiara asigură un cadru economic prielnic implementării strategiilor de afaceri, diminuând probabilitatea apariţiei factorilor economici exogeni cu impact negativ’, se precizează într-un comunicat al Executivului, transmis, miercuri, Agerpres.

Proiectul de lege stipulează, de asemenea, obligativitatea menţinerii independenţei BNR, în ceea ce priveşte deciziile privind politica macroprudenţială.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va avea responsabilităţi şi în ceea ce priveşte coordonarea gestiunii crizelor financiare în sensul emiterii de recomandări în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru reducerea riscului de contaminare în cazul în care unul sau mai mulţi participanţi la sistemul financiar se confrunta cu dificultăţi care au impact sistemic, precum şi a monitorizării implementării acestora.

Destinatarii recomandărilor Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt fie BNR şi ASF, în calitate de autorităţi de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României.

Te-ar mai putea interesa și
Cum a influențat Donald Trump investițiile a 600.000 de români: Este și teamă și euforie
Cum a influențat Donald Trump investițiile a 600.000 de români: Este și teamă și euforie
Peste 600.000 de români investesc în criptomonede, mai ales Bitcoin, număr care, raportat la populație, plasează țara noastră în topul european din acest punct de vedere. Al doilea mandat al......
Terminalul de la Alexandropoulis, care poate aduce LNG în zona noastră, va fi operațional abia în august
Terminalul de la Alexandropoulis, care poate aduce LNG în zona noastră, va fi operațional abia în august
Gastrade, operatorul terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) Alexandroupolis, a anunțat că suspendarea serviciilor ...
AEP: Peste 246.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă la ora 10:00 la alegerile prezidențiale
AEP: Peste 246.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă la ora 10:00 la alegerile prezidențiale
Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a ...
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și-a luat concediu pe perioada anchetării sale cu privire la o acuzație de hărțuire
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și-a luat concediu pe perioada anchetării sale cu privire ...
Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o "presupusă abatere", ...