UPDATE Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pe 2015

Guvernul a aprobat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2015.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 17:43
UPDATE Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului de stat pe 2015

Guvernul a aprobat vineri proiectul legii bugetului de stat pe 2015 şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, transmite Agerpres.

Sâmbătă, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul dezbaterilor şi votului la proiectul de lege, potrivit RomaniaTV.net.

„Cele trei proiecte de lege care pleacă la Parlament sunt proiectul de lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe 2015 şi Strategia fiscal bugetară, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat”, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei extraordinare a Executivului dedicate aprobării proiectului legii bugetului pe anul viitor.

Şeful Executivului a adăugat că sâmbătă, la ora 10, membrii Birourilor permanente ale Parlamentului vor avea „toate exemplarele tipărite” ale proiectului de buget.

„Se printează toate exemplarele solicitate de membrii Biroului permanent şi o să vă rog, dacă se poate să facem şi un proiect de lege, să nu mai trimitem în forma asta şi să trimitem în formă electronică, suntem în secolul XXI”, a spus Ponta.

În opinia premierului, adoptarea proiectului de buget este „momentul cel mai important şi cel mai dificil din activitatea unui guvern”.

Buget 2015

Şedinţa de Guvern de vineri, 12 decembrie, programată pentru ora 10:00, a fost amânată pentru ora 17:00 pentru că, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, ar fi existat probleme cu bugetul deoarece „nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile” şi „s-au strecurat anumite erori în sistem”.

În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului au transmis că amânarea este cauzată de faptul că nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile.

 

Din bugetul de stat, ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor şi Economiei vor avea bugete mai mari în 2015, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Proiectul de buget pe 2015 nu prevede noi taxe şi impozite, iar micşorările de bugete de la anumiţi ordonatori se datorează faptului că scăderea CAS cu cinci puncte procentuale se aplică şi instituţiilor publice şi, totodată, situaţiei generate de sumele plătite ca titluri executorii care nu se mai regăsesc în bugetul pe anul viitor, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

„Vreau să precizez încă o dată că proiectul de buget nu prevede noi taxe şi impozite, niciun fel de noi taxe şi impozite, ci doar ceea ce este deja în vigoare, că sunt toate măsurile economice şi sociale. Mă refer la scăderea CAS, la scutirea de impozit a profitului reinvestit, (…) şi am adoptat ordonanţa de urgenţă prin care definim pachetele all inclusive în turism, care vor beneficia de TVA scăzut”, a spus Victor Ponta în şedinţa extraordinară a Executivului.

El le-a cerut miniştrilor să explice situaţiile în care sunt prevăzute scăderi de buget.

„Acolo unde există, şi vă rog pe toţi miniştrii să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e obligaţia noastră să explicăm, acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu cinci puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică. Şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi pe care le plătim în continuare e normal să nu mai apară în buget”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Executivului le-a solicitat colegilor de Cabinet să precizeze că ideea că investiţiile pentru anul viitor scad nu este corectă.

„Mai vreau să vă rog pe toţi colegii de Guvern să precizaţi, pentru că am văzut o critică şi e important să vorbim cu cifre – cum e cu investiţiile. Sunt prevăzute 44 de miliarde de lei, cu nouă miliarde de lei în plus faţă de anul 2014. Deci ideea că scad investiţiile nu e corectă. Pur şi simplu nu e corectă. Nu cred că trebuie să comentăm mai mult decât atât”, a spus Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Pot smartphone-urile să strice o nuntă? Ce trebuie să știi despre noua etichetă a nunților
Pot smartphone-urile să strice o nuntă? Ce trebuie să știi despre noua etichetă a nunților
Nunta, ca multe dintre evenimentele importante din viața oamenilor, vine și cu un set de reguli de respectat. Unele reguli și tradiții sunt deja cunoscute. Altele, însă, se întâmplă, poate,......
Update: Reacția șefului PNL București. Tribunalul București a anulat hotărârea prin care a fost adoptat Planul Urbanistic General al Capitalei
Update: Reacția șefului PNL București. Tribunalul București a anulat hotărârea prin care a fost adoptat Planul Urbanistic ...
"Fără PUG, închidem oraşul", spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, după ce Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea ...
Update: Principalul suspect, un norvegian de origine iraniană. Două persoane au fost ucise și 14 rănite în urma unui atac armat la Oslo
Update: Principalul suspect, un norvegian de origine iraniană. Două persoane au fost ucise și 14 rănite în urma unui ...
Update: Presupusul autor al atacului armat de vineri noaptea, de la Oslo, este un cetăţean norvegian de origine iraniană, ...
O coaliție de cinci state condusă de SUA a lansat o inițiativă de strângere a legăturilor cu țările din zona Asia-Pacific, pentru a contracara influența Beijingului
O coaliție de cinci state condusă de SUA a lansat o inițiativă de strângere a legăturilor cu țările din zona Asia-Pacific, ...
Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi Statele Unite au lansat vineri o nouă iniţiativă de strângere a ...