Guvernul a stabilit categoriile de persoane şi venituri exceptate de la plata CASS

Guvernul a modificat, miercuri, printr-o Ordonanţă, Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane, precum şi în vederea clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuţia de asigurări sociale de sănătate, informează un comunicat al Executivului.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 13:39
Guvernul a stabilit categoriile de persoane şi venituri exceptate de la plata CASS

Potrivit sursei citate, categoriile de persoane fizice exceptate de la plata CASS şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, scrie Agerpres.

‘Aceste categorii datorează contribuţie, dar numai pentru situaţia în care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură’, precizează Executivul.

O altă categorie exceptată vizează tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului, dar în cazul în care aceştia realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, agricole, silvicultura şi piscicultura sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datorează contribuţie.

Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, dar şi persoanele persecutate politic de fostul regim comunist sau magistraţii înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice, în timpul regimului comunist, veteranii şi văduvele veteranilor de război fac parte de asemenea din categoriile exceptate de la plata CASS.

În aceeaşi situaţie sunt şi persoanele ale căror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, şi luptătorii răniţi în revoluţia din Decembrie 1989, persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia; femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

‘Pentru persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuţiei este condiţionată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de Guvern. Dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuţia se calculează asupra plafonului’, precizează sursa citată.

O altă modificare prevăzută de Ordonanţă vizează ‘extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, silvicultură şi piscicultură’.

Până acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obţinute din salarii sau pensii.

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)....
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...