Familiile cu venituri mici primesc tichete sociale ca să-şi înscrie copiii la grădiniţă

Programul prin care Guvernul încurajează familiile defavorizate să-şi înscrie copiii la grădiniţă va fi finanţat în acest an cu suma de 55,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat. Vă amintim că părinţii cu venituri pe membru de familie sub 284 lei vor primi tichete sociale de 50 de lei lunar dacă îşi înscriu copiii la grădiniţă. Iată lista condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească părinţii şi copiii ca să primească aceste tichete sociale, pe ce perioadă se acordă tichetele sociale, dar şi ce poţi cumpăra cu ele. 
Cristina Şomănescu - mie, 03 feb. 2016, 14:11
Familiile cu venituri mici primesc tichete sociale ca să-şi înscrie copiii la grădiniţă

Guvernul a aprobat printr-o hotărâre repartizarea pe judeţe şi municipiul Bucureşti a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea participării la învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, în anul 2016. 55,5 milioane de lei a alocat în acest an guvernul acestui program.

Suma de 55,5 milioane de lei de la buget e repartizată pe judeţe, în funcţie de numărul de copii înscrişi la grădiniţe şi declaraţi eligibili pentru program. Lista cu sumele repartizate pe judeţe este aici.

Tichete sociale pentru stimularea familiilor cu venituri mici să-şi înscrie copiii la grădiniţă

Tichetele sociale se acordă în baza Legii nr. 248/2015, cunoscută drept legea „Fiecare Copil în Grădiniţă”.
Aceasta lege, votată în Parlamentul României şi promulgată de preşedinte în octombrie 2015, încurajează prezenţa la gradiniţă a copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani.

Legea vizează acordarea unui stimulent financiar familiilor defavorizate, sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar, ca să-i motiveze să-şi înscrie copiii la grădiniţă. Concret, tichetele se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.

În ce condiţii se acordă tichetele sociale

Acordarea tichetelor sociale este strict condiţionată de prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă.

Normele de aplicare precizează că numărul total al absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă.
Educatorii ţin prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă, după un formular similar celui folosit de Fundaţia Ovidiu Ro în programul pilot. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional, gestionat de Ministerul Educaţiei. Corectitudinea notării prezenţei zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunţate, prin sondaj.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.

Pe ce perioadă se acordă tichetele sociale

Tichetele sociale sunt acordate pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal pentru copil, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaraţia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor sunt automat eligibili.

Înscrierea în program este permanentă pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar.

Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole.

Tichetelor sociale vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţe completat de educatori.

Ce pot cumpăra părinţii cu tichete sociale

Tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite şi rechizite.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...