Guvernul ar putea aproba joi prorogarea aplicării legii privind dublarea alocaţiei pentru copii

Guvernul ar urma să aprobe, în şedinţa de joi, un act normativ privind amânarea termenului de aplicare a legii care prevede dublarea alocaţiei pentru copii, au precizat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.
Economica.net - mie, 15 ian. 2020, 18:36
Guvernul ar putea aproba joi prorogarea aplicării legii privind dublarea alocaţiei pentru copii

Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută, după o discuţie la Palatul Cotroceni cu şeful statului, că va fi prorogat, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a Legii dublării alocaţiilor pentru copii.

„Poziţia preşedintelui este firească. (…) Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, explica Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

Actul normativ prevede că „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului se află un proiect de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut privind Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la New York, la 23 septembrie 2019.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, acordul de împrumut este în valoare de 500 milioane de euro, data limită de tragere a sumelor fiind 31 decembrie 2023.

Totodată, Executivul urmează să aprobe un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi. În nota de fundamentare se precizează că prin acest proiect se propune ridicarea pazei şi protecţiei cu efective de jandarmi la Obiectivul Scroviştea, Complexul Vile Foişor Sinaia şi Complexul Lotus cu vilele Nufărul, Trandafirul, Ghiocelul, Lotus şi anexele şi Panseluţa din cadrul Complexului Vile Neptun.

Potrivit documentului citat, RA-APPS a solicitat prin adresa 13628/24.09.2019, ca urmare a analizei efectuate de către specialişti din cadrul MAI şi SPP, retragerea, începând cu data de 01.10.2019, a efectivelor de jandarmi care asigură paza acestor obiective, urmând ca aceasta să fie asigurată în continuare de către Serviciul de Protecţie şi Pază.

Pe agenda Executivului figurează şi un memorandum având ca temă Acordul de principiu al Guvernului privind contractarea de la Banca Europeană de Investiţii a unei facilităţi de finanţare de până la 250 milioane de euro pentru acoperirea parţială a contribuţiei suplimentare a bugetului de stat la finanţarea Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3 – Dezvoltarea Infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...