Guvernul ar putea aproba azi bugetul pe 2018

Guvernul ar putea discuta, în şedinţa de miercuri, proiectul de buget pe anul 2018.
Economica.net - mie, 06 dec. 2017, 06:27
Guvernul ar putea aproba azi bugetul pe 2018

Luni şi marţi, la Palatul Victoria au avut loc discuţii privind bugetul pe 2018, după cum a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Marcel Ciolacu. El a precizat că proiectul de buget pe anul viitor ar putea fi aprobat în şedinţa Executivului de miercuri.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, pe 30 noiembrie, că Sănătatea, Educaţia şi Infrastructura sunt ‘bazele’ bugetului pe anul 2018. ‘Sănătate, Educaţie, Infrastructură sunt bazele acestui buget, evident păstrând cei 2% la Apărare dintr-un Produs Intern Brut mai mare’, a spus Tudose.

Totodată, şeful Executivului a precizat că în această săptămână vor fi disponibile toate cifrele referitoare la bugetul pe 2018.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 5,5%, în scădere faţă de previziunile care indică un avans de 6,1% în acest an, produsul intern brut urmând să ajungă la 907,852 miliarde de lei, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică şi proiecţia acesteia pe anii 2019 – 2021, care a fost publicat pe 29 noiembrie de Ministerul Finanţelor Publice.

Deficitul bugetar este preconizat la 2,97% din PIB, sau 26,96 miliarde de lei, pe fondul realizării unor venituri de 287,522 miliarde de lei (31,7% din PIB) şi efectuării de cheltuieli în valoare de 314,481 miliarde de lei (34,6% din PIB).

Un număr de 22 de ministere vor primi bani în plus în bugetul anului 2018, în timp ce alte cinci vor avea fondurile diminuate, se arată în sinteza proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de MFP. De asemenea, pentru 29 de instituţii publice, agenţii şi autorităţi se vor majora sumele alocate de la bugetul de stat, iar alte şase vor pierde bani din bugetul alocat pentru anul 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Compania germană STADA investește peste 48 de milioane de euro într-o fabrică de medicamente la Turda, cu ajutor de la stat
Compania germană STADA investește peste 48 de milioane de euro într-o fabrică de medicamente la Turda, cu ajutor de la ...
STADA România, subsidiara din România a grupului STADA Arzneimittel AG, anunță o investiție de 48,3 mil euro într-o ...
OUG pentru reintroducerea şomajului tehnic. Va fi acordat până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă
OUG pentru reintroducerea şomajului tehnic. Va fi acordat până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare ...
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind ...
Sindicatele din învăţământ: Dacă Guvernul rămâne impasibil, ne îndreptăm spre grevă generală
Sindicatele din învăţământ: Dacă Guvernul rămâne impasibil, ne îndreptăm spre grevă generală
Învăţământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, în cazul în care Guvernul va continua să ignore ...