Update 3: Măsura este una temporară. Guvernul a adoptat ordonanța cu tăierile drastice ale sporurilor bugetarilor, CES a dat avizul. Sindicatele au cerut o nouă discuție și ameniunță cu greva generală

Update 3: Executivul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 de lei brut lunar, iar concediul de odihnă suplimentar va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
Economica.net - lun, 30 iun. 2025, 15:21
Update 3: Măsura este una temporară. Guvernul a adoptat ordonanța cu tăierile drastice ale sporurilor bugetarilor, CES a dat avizul. Sindicatele au cerut o nouă discuție și ameniunță cu greva generală

Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2026.

Noile prevederi apar în OUG pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Executivul a decis limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.

De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.

”Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, precizează sursa citată.

UPDATED 2: Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost adoptat luni în şedinţa Executivului.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru, a confirmat aprobarea proiectului, în conferinţa de presă care a avut loc la finalul şedinţei de Guvern.

Pe ordinea de zi s-au aflat două ordonanţe şi anume proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a articolului XIV din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reorganizarea activităţii acesteia, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice s-a aflat vinerea trecută în primă lectură în şedinţa Guvernului.

Potrivit ordonanţei publicate în transparenţă pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice.

De asemenea, proiectul prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între o zi şi trei zile lucrătoare.

UPDATED 1: Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență care taie sporul de condiții vătămătoare și reduce numărul zilelor de concediu pentru bugetari, informează televiziunile de știri.

Consiliul Economic și Social a dat avizul, obligatoriu dar consultativ pentru Guvern, pe proiectul de OUG privind reducerea sporurilor pentru bugetari, iar Executivul ar putea adopta chiar azi măsura. Sindicatele și-au exprimat vehement opoziția, și cer noi consultări cu premierul Bolojan, amenințând cu greva generalî. În mai multe instituții din țară au avut loc proteste spontane.

Știrea inițială

Reprezentanții sindicatelor din CES au dat aviz negativ, cei al ai patronatelor aviz pozitiv și cei ai societății civile aviz favorabil cu observații la proiectul de OUG referitor la limitarea la maximum 300 de lei brut pentru sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari.

„A fost şedinţa CES în care s-a discutat acest punct de vedere, privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri public. Documentul a fost avizat prin vot cu puncte de vedere. Aşa se numeşte. În speţă, reprezentanţii părţii patronale au votat pentru avizarea favorabilă, reprezentanţii părţii sindicale au votat cu avizare nefavorabilă şi reprezentanţii societăţii civile au votat favorabil, cu observaţii. Documentele cu „nefavorabil” şi la „favorabil cu observaţii” sunt în avizul nostru care sunt deja, cred, că pe site-ul CES”, a spus preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Stelică Fudulea, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că paşii următori înseamnă şedinţa de Guvern în care se va stabili ce face mai departe.

„Legea spune aşa: faptul că n-am reuşit 3/4 dintre membrii plenului să cădem de comun acord pe un tip de aviz, atunci s-a trecut la votul pe părţi şi fiecare parte a avut punctul său de vedere”, a menţionat preşedintele CES.

Conform documentului privind punctele de vedere referitoare la proiectul de OUG, publicat pe site-ul CES, reprezentanţii părţii sindicale au motivat avizul dat prin faptul că stabilirea cuantumului sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare până la 300 de lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, inclusiv pe cei din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, într-un context geopolitic total nefavorabil, afectează negativ lucrătorii din întreaga administraţie.

„Se produce o scădere netă a veniturilor lunare pentru zeci de mii de salariaţi, în special acolo unde nivelul anterior al sporurilor era procentual (10-15-25% din salariul de bază), în practică, pierderile salariale putând ajunge până la 1.200 lei/lună; atragem atenţia că, potrivit art. 115 alin. (4)-(6) din Constituţia României, Guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, iar aceste ordonanţe nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, iar dreptul la muncă şi la o salarizare echitabilă este garantat de art. 41 alin.(2) din Constituţia României”, îşi motivează sindicaliştii punctul de vedere.

De asemenea, susţin aceştia, modificarea regimului de salarizare a personalului contractual sau a funcţionarilor publici printr-o ordonanţă de urgenţă care afectează în mod negativ veniturile salariale, reprezintă o ingerinţă asupra drepturilor constituţionale, fără o justificare temeinică privind urgenţa şi fără respectarea principiului echităţii.

„Considerăm că, reducerea sporului pentru lucrul condiţii periculoase şi vătămătoare afectează în mod direct: nivelul de trai al personalului plătit din fonduri publice; motivaţia personalului; calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor, cu consecinţe asupra siguranţei”, mai menţionează sindicaliştii.

În ceea ce priveşte introducerea în proiectul de act normativ, la art. II, a unui prag de „1-3 zile” de concediu de odihnă suplimentar pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase, reprezintă o diminuare a unui drept minim garantat prin lege, cu caracter imperativ, stabilit potrivit Legii nr. 31/1991, ceea ce limitează drepturile angajaţilor la refacere fizică şi psihică şi, în plus, acest articol din proiect încalcă art. 147 alin. (1) din Codul muncii, care prevede expres că salariaţii care lucrează în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de „cel puţin 3 zile lucrătoare”, susţin ei.

„Codul muncii, adoptat ca lege organică în temeiul art. 73 alin. (3) lit. p) din Constituţie, reglementează raporturile de muncă, inclusiv concediile suplimentare ca măsură de protecţie pentru salariaţii aflaţi în condiţii grele sau periculoase sau vătămătoare. Reducerea pragului minim stabilit de Codul muncii ar diminua direct un drept fundamental al salariatului, consacrat pentru protecţia sănătăţii sale; trebuie subliniat faptul că durata concediului suplimentar se acordă diferenţiat, în funcţie de gradul de nocivitate rezultat din măsurătorile efectuate periodic de către serviciile de protecţia muncii şi medicina muncii din cadrul fiecărei unităţi, conform prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. Astfel, personalul care desfăşoară activitatea în astfel de condiţii va beneficia, în plus, de zile de concediu de odihnă suplimentar, acordate anual, proporţional cu gradul de expunere, în conformitate cu evaluările de risc şi măsurătorile efectuate la nivelul fiecărei unităţi. Această măsură are caracter compensatoriu şi urmăreşte menţinerea echilibrului între exigenţele funcţiei publice şi drepturile salariaţilor la protecţie şi refacere fizică şi psihică”, se explică în document.

Totodată, se mai arată că art. 147 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede următoarele: „(1) Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare. (2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare”.

Avizul este consultativ, dar este obligatoriu petru Guvern. Executivul nu a putut adopta vineri proiectul de OUG care prevede plafonarea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, pentru că CES nu dăduse avizul.

Cum acest aviz a fost dat acum, este foarte posibil ca Executivul să aprobe azi OUG-ul într-o ședință care va avea loc în această după-amiază, în ciuda opoziției sindicatelor.

Confederaţiile sindicale solicită premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgenţă, azi, pe tema măsurilor de austeritate ce urmează să se aplice în perioada următoare, în caz contrar urmând să se iniţieze procedurile legale pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional, informează un comunicat al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

„Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, CNS Cartel Alfa, CNSLR – Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi CSN Meridian, având în vedere proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, aflată în procedura de avizare de către Consiliul Economic şi Social, precum şi celelalte măsuri de austeritate prevăzute a fi adoptate în perioada următoare, vă solicită o întâlnire de urgenţă, astăzi 30 iunie 2025, la o oră stabilită de comun acord. În situaţia în care Guvernul României va fi indiferent la solicitarea noastră urmează iniţierea procedurilor legale pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional”, atenţionează sindicaliştii.

Pe de altă parte, azi, mai mulți angajați ai direcțiilor județene ale ANAF sau ai Caselor de Pensii au participat la proteste spontane în această chestiune.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va propune subvenționarea cu 50% a cheltuielilor cu combustibilul utilizat în legumicultură pentru organizaţiile de udători
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va propune subvenționarea cu 50% a cheltuielilor cu combustibilul utilizat în legumicultură ...
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va propune subvenţionarea cu 50% a cheltuielilor cu combustibilul utilizat în legumicultură pentru organizaţiile de udători, în acest sens urmând să......
Cererea puternică pentru cipuri umbrită de incertitudinea din piață
Cererea puternică pentru cipuri umbrită de incertitudinea din piață
ASML, coloana vertebrală a producției de chipuri avansate, și TSMC, cel mai mare producător de cipuri de siliciu din ...
Concert Regal Caritabil 2025, o seară de gală la Ateneul Român pentru susținerea tinerelor talente ale României. Biletele sunt disponibile acum
Concert Regal Caritabil 2025, o seară de gală la Ateneul Român pentru susținerea tinerelor talente ale României. Biletele ...
Pe 25 octombrie 2025, Fundația Regală Margareta a României organizează Concertul Regal Caritabil, în prezența Familiei ...
VIDEO Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Au început lucrările efective de construcție pe lotul 4
VIDEO Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Au început lucrările efective de construcție pe lotul 4
De câteva zile au început lucrările efective de construcție pe încă un lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, ...